Am urmat 5 ani cursurile de zi ale Facultatii de Fizica intre 1973 – 1978. Dupa primii 4 ani, fiindca am avut medii mari, am putut continua anul V de specializare, curs de zi. La sfarsitul anului V am sustinut un examen cu o alta lucrare decat cea de licenta dupa 4 ani si am primit o alta diploma cu foto (cu titlul Certificat). Deci am 2 diplome: diploma de licenta pentru primii 4 ani (plus foaia matricola) si un Certificat ca, fiind licentiat in Fizica, am absolvit anul V de specializare in specialitatea Fizica Electronica cu media...elaborand lucrarea intitulata...
Am depus in dosarul de pensie pentru limita de varsta si o Adeverinta care atesta ca am urmat 4 ani la Fizica intre 1973 -1977 si am absolvit si anul V de specializare, curs de zi 1977-1978, sesiunea iunie 1978.
In decizia de pensie pentru limita de varsta mi s-au considerat insa doar 4 ani de studii in loc de 5 ani.
Cunosc art. 49, alin. (1), lit. b din Legea 263/2010: „a urmat cursurile de zi.....pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma”, ca si Ordinul 407/2004, art. 1, alin. (1): „...dovada absolvirii cursurilor de zi si, dupa caz, a duratei normale a studiilor se face cu diploma si/sau cu foaia matricola.”
Am citit raspunsul d-nei Gabriela Pintea intr-un caz asemanator: „Pentru anul de specializare nu aveti documentele mentionate mai sus, documente in baza carora se adauga stagiul asimilat.”
Pentru anul V de specializare eu am o diploma, in plus fata de cea de licenta.
Durata normala la Facultatea de Fizica era de 5 ani, cursuri de zi, daca aveai medii mari dupa primii 4 ani de studii.
Am citit interpretarea ca prin durata normala a studiilor se refera la faptul de a nu fi fost repetent in facultate.
Va rog sa ma lamuriti de ce nu s-ar considera anul de specializare, cursuri de zi, absolvit cu o diploma, desi nu e vorba de studii postuniversitare.
Catre m-cristina
Multumesc pentru informatia ca Legea invatamantului era nr. 11/1968.
Am precizat deja ca am urmat cursurile de zi ale anului V de specializare, deci se incadreaza in art. 49 din Legea 263/2010. Nu e vorba despre cursuri postuniversitare, gen master, despre care am citit ca nu se considera vechime.
Intr-adevar, anul V de specializare la Fizica era numit Cercetare si era format din cursuri de zi, deci nu se incadreaza la cursuri postuniversitare. Fizica de 5 ani, cursuri de zi, se numea Fizica tehnologica si iti permitea repartizarea in productie daca nu voiai sa fii repartizat obligatoriu in invatamant dupa 4 ani. Desigur ca anul V, cursuri de zi, nu putea fi obligatoriu caci selectia se facea pe baza mediei generale dupa 4 ani, care era ca un examen de promovare. Deci erau admisi si respinsi in anul V, ca la orice examen.
Cred ca in art. 49 din Legea pensiilor 263/2010, sintagma "durata normala" a cursurilor nu inseamna "durata obligatorie", ci esenta legii este data de "cursuri de zi, absolvite cu diploma". Aceste doua conditii sunt intrunite de anul V de specializare urmat de mine.
Va multumesc mult pentru cautarea prin programul legislativ si pentru informatia despre decizia Consiliului de Ministri.
Buna ziua,
Am aceasta problema cu valorificarea anului V de specializare perioada 1973-1974, in cadrul Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti. Suntem multe persoane in aceasta situatie. Legea pensiilor este clara referitor la durata normala a studiilor . Noi trebuie sa obtinem de la Ministerul Educatiei ca durata normala a studiilor la zi , pentru cei ce au urmat cursurile de specializare la zi sa fie de 5 ani, printr-un ordin de ministru, iar pentru fiecare persoana care se afla in aceasta situatie, facultatea respectiva sa elibereze adeverinta cu 5 ani, pentru dosarul de pensie. Am facut scrisori la Ministerul Educatiei, la Avocatul Poporului dar raspunsurile au fost ca sa fie date, nimeni nu a fost dispus sa gaseasca o solutie in aceasta speta. Am specificat de fiecare data ca este un drept al nostru si un mod de egalitate de tratament cu colegii care au absolvit 4 ani si au mers in unitatile in care au fost repartizati, ei avand astfel valorificat acest an la vechimea in munca dar si la punctaj deci si la cuantum. Este vorba de numarul de ani de vechime dar si de acea suma de 11,... lei in 2012 suma care acum, la valoarea de astazi a punctului de pensie ar fi mai mare. Ceea ce nu reusesc sa identific pe net, este actul normativ care a modificat structura cursurilor universitare de la 5 la 4 ani, atunci in 1971, 1972 ?
Eu am urmat Facultatea de Matematica (1969-1974) cu acel an V (1973-1974) si nu era cercetare ci an de specializare. Mie chiar mi-a ajutat in cariera, am facut anul V programare si de atunci numai asta am facut. In situatia noastra au fost cei care au dat admiterea in toate universitatile din Romania in perioada 1969, 1970,1971. Am fost anuntati in anul IV ca va trebui sa pregatim lucrarea de diploma pentru absolvirea facultatii (de 4 ani de aceasta data, nu ca la admitere cand stiam ca vom fi studenti 5 ani) . Cei care doreau anul de specializare urmau sa faca cerere si in ordinea descrescatoare a mediilor sa se faca inscrierea in anul V. Tot nu stiu actul normativ care a reglementat aceasta modificare.
Durata studiilor în instituţiile de învăţămînt superior este de la 3 la 6 ani. La unele facultăţi şi secţii care pregătesc profesori pentru învăţămîntul obligatoriu de cultura generală durata de studii poate fi de 2-3 ani.
La secţiile şi institutele de subingineri şi de conductori arhitecti durata studiilor este de 2-3 ani.
Durata studiilor se stabileşte, în limitele prevăzute în alineatele precedente, prin hotărîre a Consiliului de Miniştri, în funcţie de specialitate şi de scopul pregătirii.