avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... TAGADA PATERNITATII 2012
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

TAGADA PATERNITATII 2012

Buna ziua!

Va rog sa ma "luminati" un pic in urmatoarea speta: copil nascut in timpul casatoriei, la 23.08.2005; divort intre mine si sotie, la 15.02.2010, minora ramane in grija mamei; acum, minora, prin reprezentant legal - mama, precum si mama, in nume personal, imi tagaduiesc paternitatea, dupa prevederile NCC.
Intrebare: este corecta dpdv legal actiunea lor?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:44, 31 August 2012
Devine interesant!
Pot sa-mi permit o intrebare sugubeata? ("Matale" cine sunteti? Un TATIC prezumat care cauta o cale de a se OPUNE tagaduirii de paternitate :thumbup: saaau connaisseur al stiintelor juridice ;)

Asa-i, art 55 a fost modificat, dar prin Legea 288/2007.
Si atunci trebuie vazuta si decizia CCR 755/2008.

Din pacate, in clipa de fata sunt in oarece graba si nu a timp sa dezvolt, dar in nici un caz discutia nu poate fi pe ...calitate procesuala, ci cel mult pe prescriptie.
Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
romascanu, moderator
Accept intrebarea, ca atare. SUNT chiar un tatic care este in pericol sa-si piarda fetita, cu care are o relatie foarte buna. E ciudat sa-i spui unui copil de 7 ani, dupa atata timp ca "tati, nu e tati", nu credeti? Asa ca, de voie, de nevoie, m-am apucat sa dau in carti, ca altfel nu am de ales. La indemnul avocatul, evident, ca sa fiu in cunostiinta de cauza.
De retinut ca i-am propus mamei sa facem pana acum testul de paternitate, ca sa consfiintim odata ca eu sunt tatal copilului, dar refuza cu obstinatie. Cauza? Probabil "alienarea parentala", de care suferim in mare parte cu totii dupa divort.
Insa, la cum a pus dansa actiunea in instanta, exclusiv dupa prevederile NCC, fara sa ia in calcul textele mai sus mentionate, nu am decat s-o combat, pentru ca nu pot altfel.
Dar si sa castig acest proces prin "boicot" imi repugna. Ce as putea face?
Potrivit deciziei 755/2008, revenim tot la textul aprobat al art.55. M-am uitat indelung, eu asa inteleg. Este corect?
rfene a scris:

m-am apucat sa dau in carti,


:D
Tocmai din pricina asta am avut senzatia ca sunteti sudent/tanar coleg, etc., fiind tentata sa va dau mai degraba o undita decat pestele gata fript.

Daca nu sunteti, atunci ...nu e simplu deloc.

Mama are calitate procesula activa (este unul dintre titularii dreptului la actiune in tagada paternitatii) si, in opinia mea (lucrurile nu sunt deloc oable), dreptul la actiune este/a ramas (din pricina datei nasterii 2005) imprescriptibil. Nu se aplica termenul de prescriptie de 3 ani pe care Legea 288/2007 l-a introdus abia in ... 2007. (In decizia de mai sus Curtea zice: "aplicarea termenului special de prescripţie de 3 ani şi copiilor născuţi înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 288/2007 este retroactivă".

Daaar, asta nu inseamna ca n-am vazut si hotarari aiurea, deci ...nu m-ar mira sa aveti vreun succes si in varianta "boicot".
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
romascanu, moderator
Multumesc! Oricum testul trebuie facut, dar nu doresc in asa fel sa se intample. La urma urmei, e vorba de un copil care, in eventualitatea - o accept ca atare - sa nu fie copilul meu biologic, TOT va suferi, din moment ce pana acum, cu mine a crescut.
Chiar daca nu doriti sa faceti testul ADN eu cred ca tot veti ajunge sa il faceti daca se va ajunge pe fond...si eu cred ca se va ajunge...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Test adn- tagada de paternitate costin64 costin64 buna ziua am fost castorit si in urma acestei castori u reiesit 2 copii la diferenta de 8 ani in fine am divortat acum 5 ani si vreau sa fac testul de ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii pornita de mama farcasalexa farcasalexa Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre ... (vezi toată discuția)
Actiune tagaduirea paternitatii alexa-rozi alexa-rozi Actiunea de tagaduire a paternitatii poate fi deschisa si de tatal biologic?avem un copil care poarta numele fostului sot desi in fapt noi eram despartiti de ... (vezi toată discuția)