avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizare de la instanta de tutela
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizare de la instanta de tutela

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat cum ar trebui sa procedez in situatia absurda in care ma aflu: Anul acesta am constituit un depozit pe numele copilului la o banca si din neatentie (grava eroare!) nu am acordat atentia cuvenita unei clauze a conventiei de depozit care spune ca "orice retragere de sume din depozit se va face de catre reprezentantul/ocrotitorul legal doar cu autorizarea prealabila a instantei de tutela"
Am vrut sa vad ce inseamna concret aceasta clauza si am solicitat bancii lichidarea depozitului.
Am fost trimis la plimbare - sub motivul ca nu am acea autorizare a instantei de tutela.
Practic banca s-a facut stapana pe banii mei printr-o clauza abuziva - consider eu, deoarece sunt parintele natural al copilului meu, acesta nu este infiat, nici nu se afla sub tutela cuiva.
Contractul nu precizeaza daca mai este nevoie de autorizare si pentru lichidarea la scadenta, dar ma tem ca vor interpreta in mod abuziv in acelasi sens aceasta situatie. Oricum nu vreau sa mai astept pana la scadenta, pentru ca oricum daca apare o nevoie urgenta de utiliza diverse sume de bani in interesul copilului, tot ar trebui sa astept ca instanta de tutela sa-mi acorde autorizarea. As fi inteles sa se procedeze in acest mod daca depozitul ar fi fost infiintat prin hotararea unei instante, dar nu este cazul.
Sunt doar o persoana care si-a depus economiile intr-un cont pe numele propriului copil si care in caz de nevoie nu mai poate dispune de proprii bani.#-o
Mentionez ca am depus deja cerere la autoritatea tutelara din cadrul primariei, insa trebuie sa astept si nu mai spun ca a trebuit sa justific de ce vreau sa lichidez depozitul etc. ...
Nu cumva mi se incalca drepturile parintesti?


Cel mai recent răspuns: BOLD CIPRIAN , utilizator 13:44, 31 August 2012
Nu vi se incalca drepturile parintesti, ci sunt aparate drepturile minorului. Din moment ce banii sunt intr-un cont al carui titular este copilul dvs., numai acesta poate retrage banii, pentru ca se considera ca acei bani sunt ai sai, iar ceea ce ati facut dvs. este o donatie.
In calitate de reprezentant legal al copilului, puteti incheia anumite acte in numele acestuia, dar in anumite situatii este nevoie de acordul instantei de tutela, potrivit noului cod civil.
Patrimoniul minorului trebuie protejat de actele abuzive ale reprezentantului legal.
Desi sunteti mama lui, aveti nevoie de acest acord.
Pentru acest acord, trebuie sa faceti cerere la instanta in raza careia domiciliati dvs. si copilul, deoarece primariile nu mai au astfel de atributii de la intrarea in vigoare a noului cod.
Buna ziua,

Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
Insa am in continuare nelamuriri : ce fac daca copilul se imbolnaveste grav si am urgenta nevoie de bani pentru tratament?
Evident, gratie (?) noului Cod Civil trebuie sa cer aprobarea respectiva. Pana primesc aprobarea, datorita sistemului idiot - ca altfel, nu pot sa-l calific - poate este prea tarziu.
Si cum poate fi interpretat ca donatie un act care nu este in sine asa ceva - pe el scrie clar, contract de depozit. Adica s-a ajuns la situatia absurda ca dau alt sens unui demers cat se poate de clar: scopul depozitului este de a economisi niste bani si de a-l folosi la nevoie oricand eu ca parinte consider necesar. Spuneti ca sunt protejate drepturile copilului.
Am inteles ideea de principiu, dar cine poate afirma ca in situatia mea, m-am transformat peste noapte intr-un dusman al copilului meu si prin abuz (oare?!) vreau acum sa-l deposedez de bani?
Nu credeti ca este totusi absurd si lipsit de ratiune?
Precizez ca nu exista nici un act de donatie, nu am constituit depozitul in urma intocmirii unui asemenea act, nu exista nici o reclamatie in acest sens, nici o persoana pagubita sau care sa se considere lezata sau orica alta speta prin care demersul meu sa fie considerat un abuz.
Sunt pus pe drumuri aiurea si in situatia absolut absurda ca cineva sa dispuna de banii mei fara nici un motiv, decat ca am semnat ca un fraier un document capcana, facut de niste nebuni, care in opinia mea ar trebui opriti pentru a nu mai crea probleme si altora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa copilului minor angelmarian angelmarian pot trece o locuinta pe numele copilului minor(3 ani),cu un contract de vanzare-cumparare sau prin donare de la o matusa? daca parinti au datorie de exemplu ... (vezi toată discuția)
Donatie apartament catre minor Ionestii Ionestii Buna ziua! As dori sa prezint urmatoarea situatie: Apartament luat cu Prima Casa acum 6 ani. Deci in momentul de fata poate fi vandut etc. Poate fi ... (vezi toată discuția)
Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)