avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil = vechime in munca?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil = vechime in munca?

Buna ziua.
Tocmai am citit (din intamplare) la dumneavoastra pe site ca, incepand din data de 1 ian 2012, cei 2-3 ani de concediu de maternitate vor constitui vechime in munca.
Eu am nascut in iunie 2006, si am stat in concediu 3 ani (fetita mea are autism). Apoi am devenit angajata primariei (asistent personal).
Astazi am primt cartea de munca, si, uitandu-ma prin ea, am constatat ca in dreptul anilor 2006, 2008, 2009 scrie doar suspendat contractul de munca conform articolului respectiv.

Intrebarea mea nr 1: am dreptul sa merg la fortele de munca, cu cartea de munca in mana, si sa-i rog a-mi adauga perioada aceea de trei ani, la vechimea mea?
Intrebarea nr 2: Am sanse sa primesc ceea ce le voi cere?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Cel mai recent răspuns: Pocahontas , utilizator 14:55, 31 August 2012
1. Nu e vorba de concediu de maternitate 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci de concediu pentru cresterea copilului (CCC) pana la 2 ani sau, in cazul dvs., pana la 3 ani.

2. - Dvs. ati intrat in CCC in baza OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului care spune ca perioada în care o persoanã beneficiazã de indemnizatie pentru CCC constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare la pensie si la sanatate.
- De asemenea mai spune ca perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau de pânã la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncã şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordã în raport cu aceasta.

3. - Conform Codului muncii in perioada in care sunteti in concediu de maternitate si CCC se suspenda contractul individual de munca (CIM) asa ca este bine inregistrat in carnetul de munca.
- Dara dupa terminarea CCC aveti iar CIM si deci vechimea merge in continuare pe toti acesti ani.

4. Asadar nu trebuie sa mergeti nicaieri cu carnetul de munca, este totul in regula.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai pot solicita concediu de crestere a copilului? mmusatinul mmusatinul In luna mai 2012, dupa terminarea concediului de maternitate si lauzie, m-am intors imediat la serviciu si am solicitat stimulentul de insertie. Acum as dori ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului N_Adriana N_Adriana Am un contract de munca pe perioada limitata. Pentru ca nu imi pot lua concediu de maternitate as dori sa intru direct in concediul de cresterea copilului. ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal denysa09 denysa09 buna ziua. sunt insarcinata in 23 de saptamani. data probabila a nasterii este 27 decembrie. mi-am bagat cartea de munca la o cunostinta cu 2 ore pe zi anul ... (vezi toată discuția)