avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

In conditiile desfacerii C.I.M. prin demisie, a unei pauze in activitate de aproximativ 2 luni , a unei noi angajari la alta firma , care sunt conditiile necesare pentru a putea beneficia de un somaj in cazul unei disponibilizari . Care e perioada minima in care trebuie sa desfasoare o activitate la noul loc de munca . Daca este angajat in perioada de proba si nu indeplineste conditiile impuse de angajator, acesta poate diponibiliza persoana respectiva si aceasta sa beneficieze de somaj?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: constantindana , utilizator 21:22, 31 August 2012
1. Legea nu prevede o perioada minima anume la un loc de munca pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteza CIM din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

3. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

4. Daca in perioada de proba inceteaza CIM la initiativa angajatorului veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Deci , daca sotul meu se angajeaza la un nou loc de munca si dupa perioada de proba i se desface contractul fara preaviz, el va beneficia de somaj. Mentionez are ultimii 8 ani lucrati fara intrerupere , dar au trecut deja 2 luni de la incetarea contractului individual de munca prin demisie. Daca acum se angajeaza chiar si pentru luna de proba totul se inregistreaza inclusiv in Revisal? Nu pot aparea probleme? Nu e nevoie sa lucreze o luna si apoi inca una care ar fi perioada de preaviz in cazul disponibilizarii?
Multumesc pentru raspuns !
1. Se poate angaja si cu CIM pe perioada determinata (sa zicem o luna de zile)si la incetarea de drept a CIM, la expirarea temenului pentru care a fost incheiat, poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Ca sa va dati seama daca poate beneficia de indemnizatie de somaj va redau aici articolele din Codul muncii cu care ii poate inceta CIM si poate beneficia de indemnizatie de somaj:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4);

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3).
Multumesc mult pentru ajutor.
O seara cat mai placuta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie - repercusiuni simionah_2014 simionah_2014 buna ziua, vreau sa ma ajutati cu o nelamurire. as vrea sa-mi dau demisia de la firma la care lucrez deoarece nu imi convine salariul (minim pe economie), ... (vezi toată discuția)
Somaj in urma unei perioada de proba rl_lucian rl_lucian Buna ziua, Sotia mea s-a angajat recent si este in perioada de proba timp de 3 luni de zile. As dori sa stiu daca va beneficia de indemnizatie de somaj in ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba ruxandram ruxandram Buna ziua, Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, ... (vezi toată discuția)