avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pastrarea numelui dobandit prin casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pastrarea numelui dobandit prin casatorie

Buna ziua.
As dori sa stiu daca este posibila pastrarea numelui dobandit prin casatorie, dupa divort, chiar daca sotul nu este de-acord cu acest lucru. Mentionez ca avem un copil si nu as dori ca dupa divort, eu si copilul sa purtam nume diferite.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: annmaria , utilizator 20:19, 9 Septembrie 2012
Daca sotul nu este de acord,sunteti nevoita sa reveniti la numele avut anterior casatoriei.Exista situatii cand pastrarea numelui este admisa de instanta,dar cu motivatie solida(ex.persoana publica cunoscuta sub numele de.....etc)
Va puteti pastra numele numai cu acordul sotului dvs. Instanta, poate sa incuviinteze sa pastrati numele sotului numai pentru motive temeinice justificate de interesul dvs sau de interesul copilului, chiar in lipsa unei intelegeri intre dvs. si sot. De exemplu, puteti sa convingeti instanta ca aveti neaparat nevoie sa pastrati numele sotului, alfel vi s-ar prejudicia imaginea ( ex: sunteti persoana publica sau lucrati intr-un domeniu in care este necesar sa va pastarti numele. etc.). Intr-adevar este destul de greu dar nu imposibil.







daca nu reusiti sa va pastrati numele la divort, il puteti obtine de la primarie printr-o cerere , o motivare, publicare in monitorul oficial,cazier fiscal, cazier de la politie, etc,,,,va costa cam 200 ron .....e mult mai in regula pe viitor pt dumneavoastra sa va reluati numele de fata , deoarece oriunde aveti de rezolvat acte va trebui sa duceti sentinta de divort sa aratati de ce numele din buletin nu e identic cu cel din certificatul de nastere...si uneori sentinta de divort e un roman, si nu o simpla hartie ,,, oricum dumneavoastra decideti ce e important ! .....in unele tari la casatorie sotia nu ia numele sotului , iar copilul va primi la nastere numele tatalui....si acest lucru stiu ca e posibil si in Romania....
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2012
kyrakyra_65, utilizator
Va puteti schimba numele pe cale administrativa. Veti depune o cerere tip la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu, motivata ....


Procedura si actele le gasiti aici:
www.avocatnet.ro/con ...
Detalii despre publicarea in Monitorul Oficial gasiti aici:
[ link extern ] ...


Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2012
kyrakyra_65, utilizator
Eu nu cred in aceasta posibilitate daca nu se reuseste pe cale judecatoreasca. Adica sa se ceara motivat un lucru, instanta sa respinga cererea si apoi, se se indrepte cu aceeasi cerere serviciului evidentei persoanelor. Nu-i va fi aprobata.
De altfel si ordonanta prevede :e) cand fostul sot doreste sa poarte numele de familie pe care l-a avut in casatorie, pentru a avea un nume comun cu copiii incredintati spre crestere si educare, cu consimtamantul fostului sot, dat in forma autentica;



Alte discuții în legătură

Doresc sa pastrez numele dobandit in urma casatoriei insa sotul nu este de acord lili5 lili5 judecatoarea mi-a cerut sa motivez dorinta mea de a pastra numele la infatisarea urmatoarea si ultima de pe 27 mai 2008, dinainte de desfacerea casatoriei. eu ... (vezi toată discuția)
Razgandire ADANNA ADANNA In cererea initiala de desfacere a casatoriei, sotul meu a declarat ca e de acord sa-mi pastrez numele dobandit prin casatorie. Intre timp, am depus si eu o ... (vezi toată discuția)
Divort Rus Valeria Elena Rus Valeria Elena Buna ziua, Prin amabilitatea dvs puteti sa-mi spuneti, daca in cererea de divort a sotului este specificata reluarea numelui avut anterior casatoriei, care ar ... (vezi toată discuția)