sotului meu i s-a dat condamnarea de 5 luni cu executare ptr. ultraj la bunurile moravuri din care a facut 4,acum cei care au depus plangerea impotriva lor si-o retrag!Se anuleaza condamnarea?Ii elibereaza imediat ce se retrage plangerea ?
Retragerea plangerii presupune impacarea partilor, iar aceasta este posibila doar pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. Asadar plangerea nu poate fi retrasa.
ambele parti isi retrag plangerea penala ,si sotul meu cu prietenul lui ptr. vatamare corporala impotriva celor care le-a depus plangere de ultraj la bunurile moravuri,sapt.viitoare se duc la sectia de pol.unde s-a anchetat si a primit si o hartie ca o sa fie dus la sectie
Plangerea penala prealabila este retrasa chiar si in fata instantei de control judiciar, prin urmare, incetarea procesului penal , in sensul art. 10 din Codul de procedura penala poate fi intiata in acest mod chiar si in etapa recursului.
Daca exista o hotarare judecatoreasca , definitiva si executorie, nu poate fi retinuta manifestarea de vointa in sensul retragerii unei plangeri penale prealabile, cauza ce inlatura raspunderea penala.
In situatia in care sunt efectuate acte de cercetare penala, retragerea plangerii penale prealabile, conditie de pedepsibilitate si de procedibilitate, act de sesizarare al organelor judiciar si de punere in miscare a actiunii penale, are ca efect inlaturarea raspunderii penale.
Aceasta manifestare de vointa este totala, definitiva si neconditionata.
Odata expus punctul de vedere in sensul neagajarii raspunderii penale, partile nu mai pot reveni asupra deciziei luate.
Pe plan procesual, aceasta vizeaza atat latura penala, in sensul ca este impedicata punerea in miscare a actiunii penale, dar si latura civila, neputand fi solicitate daune morale si materiale.
Retragerea plangerii penale prealabila vizeaza infractiunile ce prezinta un pericol social redus, cum este, spre exemplu, infractiunea de vatamare corporala.
Intra-adevar la aceasta infractiune impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala,si in situatia in care ar fi fost posibil acest lucru ar fi trebuit sa fie facut pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare,daca condamnatul este in executare pedepsei nu mai este posibil.
ART. 321
Ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice
Fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, liniştea şi ordinea publică, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă prin fapta prevăzută la alin. 1 s-au tulburat grav liniştea şi ordinea publică, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.