conform statutului societatii suntem 2 asociati 50-50 % si administratori ai unui srl.
administratia financiara a cerut insolventa pt o datorie de 62.000 lei, iar adiministatorul jud. a formulat o actiune de atragere a raspunderii in solidar a celor 2 administratori pt pasivul neacoperit. de 62.000 lei.
problema este ca eu, unul din administorii statutari nu m-am ocupat niciodata faptic de administrarea societatii in cauza, nu am semnat niciun fel de act emis de societate, nici acte financiar- contabile, nu am nici specimen de bancara, nu am detinut sau vazut niciodata actele societatii, nu stiu daca societatea detine sau nu bunuri sau disponibilitati banesti.
societatea a fost infiintata in 2008, in 2010 am inaintat un contract de cesiune parti sociale catre asociatul meu la ORC pt a iesi din firma, dar pe motiv ca nu erau depuse situatiile financiare anuale nu s-a putut finaliza (am copii dupa respectivele acte). Nefiind din acelasi oras, asociatul meu a promis ca va finaliza demersul meu, dar din pacate nu a fost asa.
Am vorbit cu lichidatorul care cere atragererea raspunderii in baza :
art 20,25 din Lg 85/2006
art 138 alin 1lit d din Lg 85/2006
art 138 alin 4 din Lg 85/2006
art 1, 10 din Lg 82/1991
si mi-a spus ca singura solutie pe care o am ar fi ca asociatul meu sa dea o declaratie prin care sa sustina cele relatate de mine cum ca nu am detinut actele si nu am semnat acte in numele societatii.
Ar mai fi alte solutii ? ce ma sfatuiti sa fac? pt a nu trebui sa suport datoriile pe care nu eu le-am acumulat?
, avand in vedere ca nu stiu daca asociatul va face aceasta declaratie avand in vedere ca e in strainatate si nu il preocupa aceste probleme.
Daca pentru operatiunile derulate prin firma, unde apare numai semnatura celuilalt asociat mai greu puteti fi tras la raspundere, pentru situatiile contabile, respectiv bilantul de sfarsit de an, aveti o raspundere egala cu a celuilalt administrator. In fond trebuie intocmita o hotarare a adunarii generale prin care declarati ca sunteti de acord cu datele cuprinse in acest bilant.
Si presupunand ca nu ati avut accesul , ati fost impiedicat, aveti vreo dovada prin care incercati sa remediati situatia? Cesiunea de care faceati vorbire nu se face numai in situatia in care cei 2 asociati nu se mai inteleg... Ca atare aceasta nu este o dovada. Mai mult ati luat la cunostiinta atunci, cu cesiunea de problemele pe care societatea le are. Ce ati intreprins in calitate de administrator? Cred ca nimic! Din practica de pana acum a instantelor va pot spune ca foarte rar sunt admise asemenea cereri(raportat la actiunile lichidatorilor cu privire la aceasta), dar tinand cont de bugetul tarii nu se stie niciodata...
Administrator firma
doiina
sunt administrator si asociat intr-o firma cu datorii catre stat,dar nu m-am ocupat personal de problemele firmei ,nu am avut nici profit,doresc sa ma ... (vezi toată discuția)