avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... apel la partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

apel la partaj

Buna seara,
Am si eu urmatoarea problema: un proces de partaj, se stabilesc cotele de participare ale fostilor soti la dobandirea bunurilor comune, se fac expertizele. Din punctul meu de vedere procesul a mers prost: judecatoarea a considerat un imobil dobandit in timpul casatoriei bun comun, fara a tine seama ca a fost obtinut prin schimbul unui apartament (proprietate persoanala de dinaintea casatoriei) + o diferenta, a respins cererea de clarificari la expertiza imobilului desi expertul a facut erori grosolane. In momentul de fata avocata mea imi spune ca judecatoarea va da o hotarare in care va stabili sulta pe care va trebui sa o achit partii adverse imediat, hotararea fiind executorie si abia dupa ducerea la indeplinire a acesteia se poate face apel.
Chiar e posibil asa ceva? Care mai e rolul apelului atunci, daca hotararea pe care o contest a fost deja executata?
Cu speranta ca situatia mea n-o sa vi se para chiar stupida, cu multumiri anticipate,
Crina
Cel mai recent răspuns: crina_andrei , utilizator 20:16, 19 Ianuarie 2009
Hotararea pronuntata in prima instanta intr-un proces de partaj este supusa apelului, daca obiectul cererii are o valoare de peste la 1 miliard de lei vechi. In caz contrar, ea este supusa recursului fiind definitiva. O hotarare definitiva poate fi pusa in executare.La cerere, instanţa sesizată cu judecarea recursului poate dispune, motivat, suspendarea executării hotărârii recurate .

Daca valoarea obiectului cererii depaseste 1 miliard de lei, atunci hotararea primei instante este supusa apelului. Potrivit art.284 alin.5 C.proc.civ., apelul declarat în termen suspendă executarea hotărârii de primă instanţă, cu excepţia cazurilor anume prevăzute de lege. Din acest text, rezultă că cererea de apel suspendă executarea hotărârii de primă instanţă numai dacă a fost făcută în termen.
Multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale de atac. partaj aadynna aadynna faptul ca pe parcursul judecatii din suplimentul raportului de expertiza a rezultat valoarea imobilului peste 1 miliard ROL este de natura sa modifice calea de ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat socrate111 socrate111 buna ziua .intrebarea mea este daca se poate invoca in cel de-al doilea proces inceput intre aceleasi parti ,avand acelasi obiect si aceeasi cauza \"autoritate ... (vezi toată discuția)
Sulta partaj mauricio mauricio Buna ziua... am nevoie de ajutor... Divortul este definitiv, partajul de asemenea (apel si recurs, hotarare irevocabila)... Trebuie sa dau fostei sotii o ... (vezi toată discuția)