avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare casa cumparator in cazul unui precontract
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare casa cumparator in cazul unui precontract

Buna ziua

Va rog sa-mi dati o solutie juridica in urmatorul caz: am cumparat o casa de valoare relativ mare in baza unui precontract: am dat aproape jumate din suma initial, urmand ca restul sumei sa o dau in timp de 6 luni. As dori, cum e si firesc, sa asigur casa pe aceasta perioada, dar nefiind inca proprietar - cred eu - e discutabila valoarea juridica a asigurarii, ori - de ex. - un incendiu poate poate oricand sa mistuie casa, eu fiind pagubit cu suma data pana in acel moment.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:19, 10 Septembrie 2012
Eu ma refeream la riscul suportarii pieirii bunului.
Daca bunul piere, proprietarul ( vanzatorul) este obligat sa restituie plata cu titlu de pret din antecontract.
Adica cumparatorul nu isi pierde dreptul de a primi banii insa probabil ca ar putea deveni insolvabil vanzatorul intr-o asemenea situatie...daca nu are asigurarea facuta...
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu mai inteleg. Daca legea 136/1995 (art. 25) a fost abrogata mai pot asigura bunul in calitate de cumparator cu precontract?
dansara2002 a scris:

Nu mai inteleg. Daca legea 136/1995 (art. 25) a fost abrogata mai pot asigura bunul in calitate de cumparator cu precontract?

Dispozitiile art.25 (abrogat) din legea 136/1995 se regasesc in prezent in art 2215 din noul cod civil: "Asiguratul trebuie sa aiba un interes cu privire la bunul asigurat. ". Dispozitiile abrogate din legea 136/1995 au fost preluate cu unele modificari/completari in noul cod civil (art.2199 si urm).
Sa auzim de bine!
dansara2002 a scris:

De abia acum am reusit sa va raspund.
Am avut niste probleme tehnice care nu ma lasau sa scriu aici.

Aveti dreptul de a incheia dvs. asigurarea dar nu sunteti proprietar.
Nu sunteti nici proprietar cumparator ci doar promitent cumparator.
Adica nu aveti niciun drept.
Insa aveti dreptul de a incheia contractul de asigurare chiar si asa.
Va multumesc. E clar ca nu am nici un drept asupra proprietatii. Pe mine ma intereseaza ca daca - Doamne fereste! - ia casa foc sa-mi pot recupera banii, dati pe baza de precontract proprietarului, de la societatea de asigurari. Nu stiu daca e acelasi lucru dreptul meu de a incheia un contract de asigurare cu obligatia neechivoca a societatii de asigurare de a ma despagubi.

Alte discuții în legătură

Polita facultativa dacmoto dacmoto Buna seara, Polita facultativa mai este valabila la schimbarea prorietarului masinii? As dori un raspuns cu temei legal!! Multumesc! (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal accident auto GEOPOPA GEOPOPA Buna ziua, Am fost implicata intr-un accident auto in data de 21.02.2012. Soferul care conducea celalalt autoturism a fost gasit vinovat la politie si i-a fost ... (vezi toată discuția)
O firma de asigurari vrea sa ma dea in judecata folosind articole de lege abrogate marioXXL marioXXL O firma de asigurari foloseste in scrisoarea lor de amenintare art. 20 din Legea 136/1995. Acel articol (si nu numai) a fost abrogat de Legea 71/2011. Daca vor ... (vezi toată discuția)