Buna ziua.
Am urmatoarele 2 intrebari si va rog sa imi dati o mana de ajutor daca este posibil. Este vorba de o hotarare definitiva a curtii de apel bucuresti vis-a-vis de o sentinta de 3 ani cu suspendarea pedepsei sub supraveghere pe o perioada incercare de 6 ani. Conditiile supravegherii sunt decise de instanta.
1. Dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Penal aceasta pedeapsa poate fi revizuita la un cuantum mai mic daca noile limite pentru respectiva infractiune vor fi mai mici?
2. In conditiile in care persoana in cauza gaseste un contract pe 1 an in strainatate (cu acte in regula) poate face ceva in speranta posibilitatii parasirii tarii in cei 6 ani? Si daca da, ce anume?
Exact asta intrebam vis-a-vis de serviciul de probatiune. Daca conditiile supravegherii sunt decise de instanta ei mai pot face ceva si daca ar fi de acord? Pot schimba ei ceva in acest sens?
Una din responsabilitatile Serviciului de Probatiune este si oferirea de sprijin persoanei sanctionate penal pentru a depasi anumite nevoi cu care se confrunta si care o pot determina sa comita din nou infractiuni.
Serviciul de Probtiune nu impiedica in niciun fel dreptul la munca si nici dreptul la deplasare, dar solicita documente justificative in cazul parasirii localitatii cu durata mai mare de 8 zile. Aceste documente pot fi si contracte de munca in strainatate si daca dvs. aveti un contract cu siguranta ca vi se va permite sa-l respectati avand in vedere ca doriti sa lucrati in conditii legale.
Parasirea localitatii pe o durata mai mare de 8 zile se poate face prin scrierea unei declaratii prin care va asumati ca plecarea dvs. este in scopul nobil de a lucra.
Daca puteti, pastrati si transmiteti consilierului bilete de calatorii, sau bonuri fiscale de la benzinarii ca dovada ca ati si plecat, acestea vor fi printate si depuse la dosarul dvs. pe care-l aveti la Serviciul de Probatiune. Solicitati dreptul si asumati-va raspunderea ca pe durata cat veti fi plecat o sa comunicati prin e-mail cu Serviciul de Probatiune. De asemenea, puteti solicita un numar de telefon si fax, cat si adresa postala a Serviciului de Probatiune.
Solicitati de la consilierul dvs. o adresa de e-mail si oferiti consilierului adresa dvs. de e-mail cu rugamintea sa o adauge la persoanele de contact pentru a evita ca e-mailurile dvs. sa fie considerate a fi spam.
Lunar comunicati cel putin o data ca sunteti bine si lucrati, iar daca veti avea timp, uneori trimiteti o felicitare cu ocazia sarbatorilor. Daca veti avea un numar de telefon in tara unde mergeti, comunicati-l prin e-mail consilierului dvs. aratand ca in situatii neprevazute puteti fi contactat pe telefon.