avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Am si eu o nelamurire.Unchiul meu are un bar pe care l.a inchiriat unui domn de mai bine de 10 ani,timp in care cel din urma a investit constant platindu-i rudei mele suma din contract.A modernizat destul de mult barul ,transformandu-l in restaurant.Nu a cumparat teren sau ceva de genu.Pur si simplu dintr-un barulet modest a facut un restaurant.Ar putea chiriasul acum sa invoce lucrurile astea in instanta si sa castige?Mentionez ca nu s.a ajuns acolo deocamdata.Multumesc anticipat!:)
Cel mai recent răspuns: PopescuValentin10 , utilizator 13:54, 4 Septembrie 2012
Chiriasul are dreptul la despagubiri cu privire la imbunatatirile pe care le-a adus imobilului respectiv, astfel ca in instanta, in masura in care poate dovedi cu inscrisuri acest aspect, instanta este obligata sa ia in considerare aportul valorii adus, si, in urma unei expertize, sa decida in consecinta.
Si deci sa inteleg ca ar putea castiga barul?Multumesc frumos
A nu se confunda uzucapiunea cu chiria (dreptul de folosinta).Foarte bine instanta va decide ,dar in niciun caz,, a cistiga barul",care inteleg se afla pe proprietatea altuia.Exista dreptu lla despagubire,cum a au fost facute imbunatatirile,de ce s-au facut,exista vreo intelegere scrisa, sunt multe aspecte de luat in seama ,asa ca nu va grabiti sa trageti concluzii.

Conditiile pentru a uzucapa sunt cu totulaltele.iar pentru 10 ani trebuie sa existe un just titlu(adica un inscris ,gen chitanta de mina,care sa-i poata transfera dreptul de proprietate unchiului),iar in lipsa acestuia nu a fost decat un locatar(chirias)si din cate spuneti nu a existat decat un drept de folosinta sau un contract de inchiriere, care este cu totul altceva.

Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2012
leusan, utilizator
Va multumesc frumos:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort/partaj gabriel... gabriel... am divortat de 1 an de zile si nu am initiat actiune de partaj.am locuit limpreuna cu fostii socri intr-un imobil aflat pe numele lor.in timpul casniciei am ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001 drept de retentie mobexport mobexport Buna seara Cred ca sunteti obisniuti cu intrebari de genul acesta avand in vedere faptul ca au expirat contractele incheiate conf. O.U.G. 40/1999 respectiv ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere sub semnatura privata...cateva lamuriri hopeless1 hopeless1 buna ziua! as dori va rog frumos sa va intreb daca un contract de inchiriere (a unui apartament) incheiat intre proprietar si chirias de mana sau facut ... (vezi toată discuția)