avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... achizitonare auto pentru handicapat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

achizitonare auto pentru handicapat

Buna seara,
As avea o mare rugaminte daca cineva ma poate ajuta,la randul meu as vrea sa ajut un prieten handicapat(handicap accentuat)-amputat piciorul stang si momentan protezat.
Dat fiind faptul ca nu are piciorul si a fost ajutat cu niste bani ar vrea sa-si achizitioneze o masina din Germania ,cu schimbator de viteze automat(adaptat handicapului).Am marea rugaminte sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedeze:
-de ce acte are nevoie?
-ceva adeverinte de la handicapati?
-ce taxe trebuie sa plateasca?
Pasi care trebuie sa-i urmeze.Dat fiind faptul ca nu se deplaseaza foarte usor,am rugamintea cine poate sa ne ajute cu niste sfaturi.
Cel mai recent răspuns: pamy , utilizator 20:21, 20 Ianuarie 2009
In lege se spune ca `persoanele cu handicap grav sau accentuat au dreptul, odata la 5 ani, sa introduca in tara o masina fara sa achite taxa auto`. Dar masina trebuie sa fie adaptata handicapului.
Acte necesare: certificatul de handicap, adeverinta medicala de la medic specialist chirurg, ortoped sau psiholog in care sa specifice ca esti apt pentru a conduce auto adaptat, B.I/C.I, cartea de identitate a masinii, carnet conducere si factura sau act de vinzare-cumparare al masinii.
La R.A.R. (programare) pe cartea de identitate a masinii mi s-a pus folie securizare, s-a trecut CO2 (poluarea) si au specificat in carte ,,autoturism echipat cu dispozitiv cu comanda la mina,,. Dispozitivul a fost verificat de un angajat al R.A.R.-ului. Aici nu se plateste nimic. Acte necesare: adeverinta de la romhandicap, B.I./C.I, carnet de conducere, factura masinii sau act vinzare-cumparare, cerificatul de handicap, cartea de identitate a masinii.
Se merge la un centru de copiat acte din acela care se afla in apropierea sediilor unde se fac inscrierile si de acolo se completeaza fisa de inscriere si cererea de inscriere, cost 17 lei.
La circa financiara se merge cu: factura sau act de vinzare-cumparare, cartea de identitate, certificatul de handicap, B.I/C.I., adeverinta de la romhandicap, se plateste 52 lei taxa de inscriere si se face o cerere catre primar pentru scutirea de impozit pe auto. Va stampileaza si semneaza in fisa de inmatriculare precum ca, nu aveti datorii.
Se plateste la C.E.C. 30 lei certificatul de inmatriculare.
Se merge la inscriere cu: B.I./C.I., cartea de identitate a masinii, adeverinta de la romhandicap, certificatul de handicap, factura sau actul de vinzare-cumparare am masinii, chitantele de 52 si 30 lei, fisa de inscriere, cererea de inscriere, asigurarea RCA si se plateste 40 lei pentru numere la rand.Majoritatea actelor se cere copii xerox si original.

Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
Alexandru Cutean, Consilier juridic
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare auto persoane cu handicap viliszabo viliszabo As dori sa stiu daca baneficiez de scutire de la taxa de mediu pt.autoturisme, mentionez ca am handicap gr.2 accentuat permanent ( amputatie mana dreapta ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare pentru persoanele cu handicap Cosmin Furtuna Cosmin Furtuna Mai platesc taxa de poluare pentru inscrierea unei masini in romania daca am un handicap?daca nu,cum pot beneficia de asta?multumesc anticipat=D> (vezi toată discuția)
Inmatriculare... christty31 christty31 Salut! Care sint etapele si in ce ordine pentru inmatricularea unei masini cumparate cu factura de la o firma? Am gasit asa multe variante pe net ca nu mai ... (vezi toată discuția)