Buna seara, problema mea este urmatoarea.
Sotul meu vrea sa divortam de comun acord prin tribunal, amenintandu-ma ca daca nu sunt de acord el va cere divortul fara acordul meu angajand un avocat iar daca divortul se va pronunta ca este din vina mea eu trebuie sa platesc cheltuielile de judecata care se vor ridica in jur de 1500 lei.
O alta problema ar fi partajul, daca divortam de comun acord pot sa mai depun actele pentru partaj separat sau se depun impreuna cu actele pentru divort. Daca depunem actele pentru divort de comun acord pot sa ma mai razgandesc pana la pronuntarea divortului? Nu prea am posibilitati de a plati un avocat de aceea intreb prin acest forum, multumesc pentru orice raspuns
Divortul la starea civila nu e gratis, depinde de muncipalitate...fiecare Primarie taxeaza altfel...sunt unele locuri in tara in care se plateste si 500 de RON . este adevarat ca exista si cazuri in care se face pana in 50 de RON. Insa la starea civila nu se poate divorta daca din casatorie au rezultat copii minori.
Eu va recomand sa parcurgeti procedura divortului cu ajutorul unui mediator! Veti avea posibilitatea sa ajungeti la un acord pe care sa-l prezentati instantei cerand acesteia sa ia act de vointa dumneavoastra printr-o hotarare de expedient.
Cu privire la procedurile privind divortul o sa va spun cateva cuvinte ca sa aveti un tablou complet:
1.Divortul la starea civila: costurile sunt minime(plus un termen de 30 de zile) insa aici problema partajului ramane intrucat aici se va desface doar casatoria dintre dumneavoastra si sotul dumneavoastra.
2.Divortul la notar:costuri ridicate(cca.600 lei doar taxa de divort+termenul de 30 de zile) la care se adauga taxa pentru partaj+onorariul notarial.
3.Divortul in instanta : costuri medii(taxa timbru+onorariu avocatial+termenul de 30 de zile) insa se vor audia martori si termenul de solutionare a cererii se poate intinde intre 4-8 luni.
4.Divortul la mediator:costuri medii (taxa de mediere+taxa de timbru) insa aici termenul de solutionare a cererii va fi scurt(2 saptamani-o luna) intrucat chiar daca se va da un termen partile pot solicita instantei inainte de acest termen sa ia act de intelegerea lor printr-o hotarare de expedient. In cazul in care mediatorul are si studii juridice(avocat, consilier juridic) poate sa va consilieze si cu privire la intocmirea cererii de divort, in caz contrar va trebuii sa apelati la un avocat care va percepe un onorariu mai mic tinand cont ca speta se rezolva destul de simplu.
Comparati cele patru proceduri si alegeti dumneavoastra ceea ce credeti ca va avantajeaza.
SECŢIUNEA 1
Cazurile de divorţ
Art. 375
Condiţii
(1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).
Dacă aș fi în ipostaza dvs. și luând în considerare alin.1 din art.375 de mai sus, aș alegea cu prioritate varianta locului încheierii căsătoriei (dacă locuiți acolo) ori al ultimei locuințe comune : Biroul Stării Civile - Ofițerul Stării civile, pt. cel puțin următoarele considerente :
1) este cel mai convenabil, nu ai nevoie de avocat pt. serviciile oferite, se produce mult mai repede, unele primării pretind o mică taxă, altele NU (eu nu dau cuantum taxe deoarece nu le fac reclamă pt. respectivii lor cetățeni),
2) INCONVENIENTE : primăria NU execută operațiunea de partaj.Totuși, acest lucru s-ar putea soluționa pe cale amiabilă între soți, fără avocați, notari, mediatori toți aceștia trebuiesc plătiți mai mult sau mai puțin pt. serviciile lor.Insistați și poate veți reuși să convingeți soțul optând pt. calea cea mai convenabilă pt. dvs. amândoi.
Divort cu monori
andrei_66
Buna ziua,
Avand in vedere ca incepand cu luna decembrie 2010, desfacerea casatoriei se poate face si la notar sau starea civila, va rog frumos sa imi ... (vezi toată discuția)
Divortul prin acord
helena76
Ok, daca sotii sunt de acord cu desfacerea casatoriei, incredintarea minorului, cuantumul pensiei alimentare, programul de vizitare, numele pe care-l va purta ... (vezi toată discuția)