Mama mea e casatorita cu un domn care are din casatoria anterioara un baiat care mai este in viata. S-a facut succesiunea si acesta are 33% din imobilul disputat(mentionez ca sotul mamei si fosta sa sotie, care e decedata,au cumparat impreuna casa). Mama si sotul ei au facut in 2007 contract de intretinere cu acest fiu dar din 2008 el nu si-a mai respectat obligatiile contractuale(nu le-a mai trimis bani, tin sa mantionez ca el nu traieste in tara). Acum parintii doresc rezilierea contractului si implicit redobandirea partilor din casa. Cum se poate realiza acest lucru? Exista o cale amiabila sau doar in instanta?
Si ar mai fi o problema: eu as dori casa respectiva. Pot cumpara doar partile mamei si ale sotului ei dupa ce nu mai e in vigoare contractul de intretinere?
Ar fi necesară o acţiune în instanţă pentru a se solicita rezilierea contractului.Trebuie să se dovedească neîndeplinirea oblgaţiei de întreţinere.
Nu am înţeles totuşi cine a decedat?
De principiu obligaţia de întreţinere asumată prin contract este indivizibilă , astfel încât chiar dacă unul dintre creditorii întreţierii este decedat, este necesar ca obligaţia să continue a fi prestată faţă de cel rămas în viaţă.
Creditorii obligatiei legale de intretinere , asumata prin contractul de intretinere, se pot adresa instantei de judecata, in vederea rezolutiunii contractului perfectat si in vederea restabilirii situatiei anterioare.
Notiunea de intretinere implica numeroase prestatii,iar perioada de timp in care a operat nesocotirea obligatiei contractuale este insemnata.
Pe cale de consecinta, actul juridic poate fi lipsit de eficienta juridica .
Daca in contract exista pluralitate de parti , obligatia este indivizibila, ceea ce inseamna ca este neexecutata daca intretinerea nu a fost executata integral fata de toti creditorii, valoarea prestatiei fiind facuta in functie de nevoile acestora.
Rezolutiunea contactului il vizeaza in integralitate, iar nu pro parte (pentru cota-parte detinuta din bun ).
Instrainarea imobilului catre dumneavoastra poate opera numai dupa ce instanta de judecata va constata rezolutiunea contractului de intretinere si repunerea in situatia anterioara.