avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la somaj

Buna ziua,
Am urmatoarea nelamurire:
Un angajat este dat afara de catre societatea unde lucreaza, ca sa poate avea dreptul la somaj sa facut desfiintarea postului deoarece firma este in reorganizare. Vreau sa ma lamuresc daca firma plateste ceva deoarece a dat afara angajatul , aici ma refer la salarii compensatorii - este obligat prin lege lucru asta cu salariile compensatorii. Iar pt. ca i-a somaj compania nu mai plateste nimic dupa aia.
Totusi nu inteleg care este cea mai buna varianta pt. companie: sa-si dea angajatul demisia sau compania sa il dea afara? Gandim din prizma companiei ce este mai bine , nu a salariatului.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:26, 4 Septembrie 2012
Din punct de vedere al companiei, consider ca este mai buna demisia salariatului sau eventual incetarea prin acordul partilor. In cazul concedierii prin desfiintarea postului, desfiintarea trebuie sa fie reala si serioasa ceea ce presupune ca o anumita perioada de timp sa nu se mai angajeze cineva pe acelasi post. In cazul in care fostul salariat ar dori sa dea in judecata compania pentru o concediere nelegala dovedind ca desfiintarea postului nu este reala si serioasa ar castiga usor in instanta si ar obtine reintegrarea la fostul post precum si plata salariilor pe toata perioada procesului.

intr-adevar, in cazul demisiei salariatul nu beneficiaza de somaj.

In ceea ce privesc salariile compensatorii, acestea erau prevazute in contractul colectiv de munca la nivel national. In prezent acesta nu mai exista, deci nu se mai acorda salarii compensatorii, dar daca aveti un contract colectiv la nivel de unitate sau regulament de ordine interioara in care este specificat cuantumul salariilor compensatorii atunci angajatorul va fi obligat la plata acestora.
Daca se pleaca cu acordul partilor nu mai are dreptul la somaj?
Daca isi va da angajatul demisia la fel nu va avea dreptul la somaj?
Daca compania il da afara el va avea dreptul la somaj?
Salariatul poate beneficia de indemnizatie de somaj daca ii inceteaza CIM cu urmatoarele articole din Codul muncii:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4);

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia sau concedierea angajatului fara acordul sau angel86 angel86 Buna ziua.am si eu o nelamurire;eu am intrat intr-un concediu de odihna de X zile, de pe datade 16.11.anul curent.Astazi la a- 4 zi de concediu am fost sa imi ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului wykly wykly va deranjez si eu cu o problema. in luna octombrie am fost angajat la o companie aflata in plina dezvoltare. in luna februarie compania a ajuns la concluzia ca ... (vezi toată discuția)
Somajul - ce presupune pentru angajator radulescuoctav radulescuoctav Buna ziua, As dori sa angajez pe cineva pentru o luna pentru a putea primi somaj. Persoana are peste 10 ani de cand lucreaza la locul de munca de unde ... (vezi toată discuția)