Buna ziua,
Am urmatoarea nelamurire:
Un angajat este dat afara de catre societatea unde lucreaza, ca sa poate avea dreptul la somaj sa facut desfiintarea postului deoarece firma este in reorganizare. Vreau sa ma lamuresc daca firma plateste ceva deoarece a dat afara angajatul , aici ma refer la salarii compensatorii - este obligat prin lege lucru asta cu salariile compensatorii. Iar pt. ca i-a somaj compania nu mai plateste nimic dupa aia.
Totusi nu inteleg care este cea mai buna varianta pt. companie: sa-si dea angajatul demisia sau compania sa il dea afara? Gandim din prizma companiei ce este mai bine , nu a salariatului.
Multumesc!
Din punct de vedere al companiei, consider ca este mai buna demisia salariatului sau eventual incetarea prin acordul partilor. In cazul concedierii prin desfiintarea postului, desfiintarea trebuie sa fie reala si serioasa ceea ce presupune ca o anumita perioada de timp sa nu se mai angajeze cineva pe acelasi post. In cazul in care fostul salariat ar dori sa dea in judecata compania pentru o concediere nelegala dovedind ca desfiintarea postului nu este reala si serioasa ar castiga usor in instanta si ar obtine reintegrarea la fostul post precum si plata salariilor pe toata perioada procesului.
intr-adevar, in cazul demisiei salariatul nu beneficiaza de somaj.
In ceea ce privesc salariile compensatorii, acestea erau prevazute in contractul colectiv de munca la nivel national. In prezent acesta nu mai exista, deci nu se mai acorda salarii compensatorii, dar daca aveti un contract colectiv la nivel de unitate sau regulament de ordine interioara in care este specificat cuantumul salariilor compensatorii atunci angajatorul va fi obligat la plata acestora.
Daca se pleaca cu acordul partilor nu mai are dreptul la somaj?
Daca isi va da angajatul demisia la fel nu va avea dreptul la somaj?
Daca compania il da afara el va avea dreptul la somaj?
Desfiintarea postului
wykly
va deranjez si eu cu o problema. in luna octombrie am fost angajat la o companie aflata in plina dezvoltare. in luna februarie compania a ajuns la concluzia ca ... (vezi toată discuția)