avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cerere rectificare nume HJ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cerere rectificare nume HJ

Buna ziua,

as dori foarte mult sa cer parerea unui avocat in legatura cu problema mea, insa mi-au luat o caruta de bani pana acum de fiecare data. Din acest motiv apelez la acest forum. Va multumesc frumos daca va luati timpul sa ma ajutati.

Acum un an am incheiat un proces lung si costisitor, hotararea judecatoreasca ce a venit prin posta insa, avea greseli de redactare, si am facut o mare prostie nedand importanta. Astazi insa, trebuie sa fac pasaport copilului meu si mi s-a cerut copie legalizata dupa hotararea judecatoreasca asupra custodiei minorului, etc. Copia legalizata insa a iesit si ea cu erori, urmand exemplul Hotararii Judecatoresti.
Intrebarile mele ar fi:
Cum este modelul de cerere pe care trebuie sa-l depun pentru rectificare?pentru ca atat numele meu cat si al copiluluoi sunt gresite de-a lungul hotararii..
Si am citit undeva, in cautarile mele pe diverse forumuri, cum ca, '' Dupa pronuntare si comunicare, incheierea este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea a carei indreptare s-a cerut si in consecinta termenele pentru caile de atac sunt aceleasi.'' Iar ne vin notificari in posta?atat mie cat si tatalui copilului meu?
Si inca ceva, trebuie sa specific eu in cerere ca pe Incheierea rectificata sa se mentioneze ca este IREVOCABILA si ca face parte integranta din hotararea indreptata? sau specifica ei de la judecatorie?

Mai departe stiu ca trebuie sa astept ceva timp, sa cer copie legalizata dupa rectificare si apoi copie legalizata ce atesta custodia deplina asupra copiluluimeu.
Insa v-as multumi enorm daca ati putea sa ma ajutati putin.

Multumesc,
VI
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:58, 5 Septembrie 2012
In cazul in care in cuprinsul unei hotarari judecatoresti s-au strecurat erori sau omisiuni referitoare la numele, calitatea si sustinerile partilor, precum si orice alte erori materiale, acestea pot fi indreptate din oficiu sau la cerere. nInstanta va pronunta o incheiere in camera de consiliu, iar partile pot fi citate numai daca instanta apreciaza ca este necesar ca acestea sa dea anumite lamuriri sau precizarii. nVa revine dreptul sa adresati cererere presedintelui de instanta pentru indreptare eroare materiala
Daca doriti exemplar cu precizarea definitiva si irevocabila ,este necesar sa solicitati presedintelui de instanta cerere distincta

INSTANTA ......................
DOSAR NR. ....../ ................

Domnule Presedinte,
Subsemnatul ..............................., domiciliat in .................., str. ....................... nr. .............., bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., reprezentat prin avocat ..............................., cu sediul profesional in .................., str. .................... nr. ......, bloc .........., scara ........., etaj ........., apart. ................., sector
/judet ................., reclamant in dosarul nr. ......../..........., aflat pe rolul acestei instante,
in cauza ce are ca obiect ...................................................., in contradictoriu3) cu paratul ............................, domiciliat in .................., str. ............................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..................., in conformitate cu dispozitiile art. 281 Cod procedura civila, formulez prezenta

CERERE DE INDREPTARE A ERORILOR MATERIALE
strecurate in incheierea de sedinta din data de .................., pronuntata in acest dosar prin care instanta a dispus ........................................................................., in sensul ...................................... .

MOTIVELE PREZENTEI CERERI:
IN FAPT4):
Subsemnatul am ..........................................................................................................................
DOMNULUI PRESEDINTE AL ..............

1. Se indica instanta care a pronuntat incheierea contestata, fie ca este vorba de instanta de fond, de apel sau de cea din caile extraordinare de atac.
2. Daca reclamantul locuieste in strainatate acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
3. Partile vor fi citate doar daca instanta socoteste ca este necesar sa dea anumite lamuriri, in caz contrar urmand sa se pronunte prin incheiere in camera de consiliu, fara citarea partilor.
4. Se indica toate motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza si care determina pe reclamant sa formuleze o astfel de cerere: erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si alte erori materiale pot fi indreptate (de ex.: desi partile acestui dosar am solicitat si instanta ne-a incuviintat exper- tizarea doar a imobilului corp A, intrucat asupra imobilul corp B, noi partile am incheiat in precedent o tranzactie, instanta din eroare a consemnat in incheiere ca noi, partile, am solicitat expertizarea imobilului corp B in loc de imobil corp A).
5. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cererea

La data de ............................... instanta, prin incheierea de sedinta, a consemnat in mod gresit ca ............................................................, ceea ce reprezinta evident o eroare materiala, astfel incat va solicit admiterea cererii asa cum a fost formulata, urmand a dispune rectificarea incheierii aratate in sensul celor de mai sus.
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 si art. 281 Cod procedura civila.
ANEXEZ1):
1. ............................................. .
2. Imputernicirea avocationala si contactul de asistenta juridica nr. ............. .

SEMNATURA
Multumesc pentru eventualul model, insa as mai dori sa stiu ce trebuie sa specific in cazul in care vreau sa incheierea rectificat asa fie definitiva si irevocabila.Domnii avocati sau consilieri poate ma pot sfatui. Si daca se poate ataca prin aceasta cale custodia de catr ecealalta parte. multumesc frumos
Prin cererea de indreptare a erorii materiale nu se mai poate pune in discutie fondul dreptului supus judecatii, hotararea fiind definitiva si irevocabila.

Pentru a va rezolva situatia faceti o cerere de indreptare erori, aratand in cererea scrisa care si unde sunt erorile, cerere pe care o depuneti la judecatoria care a pronuntat hotararea.

Asteptati sa primiti prin posta Incheirea de indreptare.

Dupa primirea acesteia, urmeaza sa va prezentati din nou la judecatorie si sa solicitati legalizarea hotararii din care va face parte integranta si incheierea de rectificare, cu plata taxelor de timbru si a timbrului judiciar aferent.

Dupa cateva zile va veti prezenta pt a ridica aceasta hotarare legalizata, care va cuprinde si mentiunea ca este definitiva si irevocabila, aplicata de catre instanta pe act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Definitivare sentinta de divort kzsi77 kzsi77 Buna ziua, Am primit sentinta de divort plina cu greseli. Am solicitat corectarera acesteia, am si primit comunicarea privind admiterea cererii de indreptare ... (vezi toată discuția)
Data ramanere definitiva a unei sentinte de divort cafea1 cafea1 Buna. imi puteti spune care este data ramanerii definitive a unei sentinte de divrt in conditiile in care actiunea s-a inregistrat pe rolul judecatoriei la ... (vezi toată discuția)
Incheiere primavera1234 primavera1234 Apelul specificat in incheierea cererii de indreptare erori materiale este doar pentru Incheiere sau si pentru prima hotarare? Care este durata de la ... (vezi toată discuția)