avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme uzucapiunea + mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme uzucapiunea + mostenire

buna ziua
am si eu o problema legata de o mostenire

in anul 1954 bunica mea a ramas in casa parintilor ei , dupa moartea acestora, s-a facut dezbaterea mostenirii dupa parinti intrucit erau 6 frati (mentionez ca singura care detine acte si stie de aceasta dezbatere este bunica mea intrucit restul fratilor nu au fost interesati),
In anul 1956 bunicii mei au obtinut o autorizatie de construire (reparatii si modificare casa, pentru ca costa mai putin actele). din 1956 si pina in prezent bunicii mei au platit impozitul pe casa si teren, in anul 1989 bunica a dat divort de bunicul meu iar in urma procesului casa a reveit bunicii. Mentionez ca bunica a avut 2 copii , pe mama mea (decedata) si matusa mea care este in viata.
Anul trecut a murit si bunica mea, dar inainte sa moara a facut un testament mie si fratilor mei (nepoti ), intrucit matusa mea nu s-a interesat de ea citusi de putin, toate cheltuielile le-am suportat noi nepotii , respectiv mama mea cit era in viata (ex. modernizari casa, constructii noi, medicamente, cheltuieli mormintare, ce pot sa spun nici macar o piine nu i-a adus, acest lucru pot sa dovedesc cu martori, chitante, facturi, valoarea pensiei care era mica, era inscrisa la un medic de familie in pascani, ia domiciliind in roman, cheltuieli spitale , inplant, etc)
asa cum se intimpla de obicei dupa moartea cuiza apar probleme cu actele si cu neamurile,
fratii bunicii vor sa mergem sa facem acte privind pamintul strabunicilor, pamint pe care nu am nici un act....
ideea e ca au trecut mai bine de 50 de ani de la moartea parintilor bunicii mele, din ce am inteles de la ei nu stiu ca s-a facut o dezbatere de mostenire atunci si vor sa o dezbata acuma , ... ce ma sfatuiti sa merg in instanta..?
ideea e ca as incerca sa vorbesc cu ei dar o mai am si pe mtusa mea care chiar daca nu s-a manifestat pina acum asar putea ca in viitor sa aiba pretentii, sau cel putin nu le are intrucit stie ca nu sunt acte, .., ideea e ca sunt multi frati, o parte sunt morti si nu stie nimeni nimic de urmasi sau adrese unde ar trebui sa fie eventual citati, ....., cu o parte am vorbit si nu au pretentii, si ar ramine vreo 2 frati care ar putea emite pretentii.
ce ma sfatuiti sa fac intii : sa rezolv problema cu matusa mea sau cu fratii bunicii..
sa ajung in instanta cu fratii bunicii pe uzucapiunea?
sa ajung la o intelegere cu ei?
ce ma fac cu matusa mea ..
stiu ca sunt instante care accepta uzucapinea si sunt care nu .. depinde de la judet la judet?


va multumesc
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
ursu2009, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioanacristea , utilizator 15:37, 29 Ianuarie 2009
Dupa cum am inteles bunica dvs, dupa decesul parintilor, a acceptat mostenirea iar ceilalti frati nu au fost interesati si nu si-au expirmat vointa cu privire la mostenire.
In anul 1989 la desfacerea casatoriei casa revenea bunicii dvs. Inainte de decesul bunicii, va lasat un testament prin care va lasa averea.
Astfel, in opinia mea, in ceea ce priveste fratii bunicii trebuie sa intentati o actiune de constatare in care solicitati instantei sa constate ca sigura mostenitoare care a acceptat succesiunea este bunica dvs., iar ceilalti frati nu si-au manifestat intentia de a accepta mostenirea, avand o atitudine pur pasiva.
In ceea ce priveste terenul, solicitati un extras de Cf si observati ca pe teren este proprietar Statul Roman si pe casa bunica dvs.
Pentru a radia dreptul Statului Roman este necesar sa solicitati de la Prefectura, ordinul prefectului prin care se radiaza dreptul si se intabuleaza adevaratul proprietar.
La dezbaterea succesorala sa invocati testamentul in favoarea dvs., adica sa-l prezentati notarului, sa-l ia in considerare.
buna ziua!
din punctul meu de vedere dvs, aveti de rezolvat o singura problema si anume problema cu matusa.
in ceea ce ii priveste pe fratii buncii dsv, acestia au optat in privinta succesiunilor strabunicilor dvs, la nivelul anului 1954.
mai mult decat atat daca exista un CM din acel an, veti putea citi ca unchii/ matusile dvs sunt straine de succesiune in baza art.700 cod Civil.
problema cu care dvs va confruntati este daca este moral sau nu ca matusa dvs sa vina la succesiunea ??
dar ea poate veni la succesiune bunicii dvs, dc va dori acest lucru. faptul ca dvs si fratii dvs aveti un testament nu o inlatura pe acesata de la succesiune, ea se bucura de rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune. Valushca Valushca Bunicul meu a decedat in anul 1995,sotia lui a decedat in anul 1980In urma lor au ramas 3 copii,doi baieti si o fata. Atunci cind s a casatorit primul copil ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire xenia_mn xenia_mn Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Mostenire de la parinti nedezbatuta de foarte multi ani . (Proprietatea este atestata doar de testamentul ... (vezi toată discuția)
Bunica mi-a făcut testament pe toate bunurile ei, dar mai sunt moștenitori în afară de mine. care vor fi cotele în acest caz? maia andrei maia andrei Buna ziua! Bunica mea a fost proprietara unei case bătrânești + 1000 m teren si in câmp are 1 hectar . Bunica mi -a lăsat prin testament toate bunurile ei ... (vezi toată discuția)