avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie pentru studii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie pentru studii

Buna ziua.
In ce conditii pot obtine un ajutor financiar din partea unuia dintre parinti pentru studiile universitare. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: opt_mgh , utilizator 12:24, 7 Septembrie 2012
Daca studiati si dovediti starea de nevoie sunteti indreptatit sa primiti pensia de intretinere pana la implinirea varstei de 26 de ani.


Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.

Descendentii majori au dreptul sa fie întretinuti parintii lor daca nu pot obtine un câstig din munca, întretinerea urmând a fi stabilita prin raportare la nevoile copiilor majori, dar si la veniturile parintelui care urmeaza a fi obligat la plata acesteia.

Parintii sunt datori sa îngrijeasca copiii, inclusiv sub aspectul educatiei, învataturii si pregatirii profesionale.

Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc pentru raspuns.
Se stabileste procentual din veniturile sale? Nu stiu ce salariu este inscris pe cartea de munca, insa detine mai multe firme si cifra de afaceri este foarte mare.
Eu m-am inscris la doua facultati la zi pe care intentionez sa le si frecventez, insca nu-mi permit plata acestora si intretinerea pe timpul studiilor.
Legal, intre ce limite mi se poate oferi ajutorul lui?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
cleo23, utilizator
Pensia de intretinere se stabileste la venitul net al celui obligat la plata, in cuantum de pana la 25 % pentru un copil, 33 % pentru 2 copii si 50 % pentru 3 sau mai multi copii. In cererea catre instanta va trebui sa solicitati dovada veniturilor nete realizate de catre parintele in cauza. Daca are in cartea de munca salariul minim pe economie, la acela se va raporta instanta cand va stabili valoric pensia de intretinere. Daca v-ati inscris la doua facultati va trebui sa duceti in sprijinul cererii dvs. dovada ca frecventati studiile respective (adeverinta de la facultate). Este deajuns adeverinta de la una dintre facultati. Legea nu prevede cate puteti frecventa. Cuantumul pensiei nu este legat de numarul facultatilor sau tipul de studii. Trebuie doar ca pana la 26 de ani sa va aflati la studii. Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parintii sunt obligati sa isi intretina copii si pe perioada ... andreeabrd28 andreeabrd28 Parintii sunt obligati sa isi intretina copii si pe perioada studiilor de faculate in conditiile in care studiaza la frecventa redusa? Nu ma raportez doar la ... (vezi toată discuția)
Sunt divortata am 2 copii in custodie.cel mare a implinit 18 ... Emes Emes Sunt divortata am 2 copii in custodie.cel mare a implinit 18 ani .A intrat la facultate.E drept ca tatal lui sa nu mai plateasca pensie alimentara?Dupã ... (vezi toată discuția)
Buna seara - pensia de intretinere si obligatiile parintilor dumitru34 dumitru34 am si eu 2 intrebari.eu mam casatorit cu o femeie care are o copila la facultate tatasu ii obligat de lege sa plateasca jumatate din chirie la camin unde ... (vezi toată discuția)