avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modalitãțile actului juridic civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modalitãțile actului juridic civil

în ce articolul din Noul Cod Civil se găsesc? Mulțumesc frumos
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 12:03, 9 Septembrie 2012
Cred că mai folositor e cum ajungem la răspuns, nu răspunsul în sine, pentru că metoda poate fi aplicată şi în cazul altor întrebări de tipul "la ce articol este prevăzută cutare instituţie juridică?".

Care sunt modalităţile actului juridic civil, aşa cum le-am învăţat în facultate? Condiţia, termenul şi sarcina.
Deja ştim ce să căutăm în Codul civil.

Dacă avem un cod care să aibă şi cuprinsul într-o formă detaliată, răspunsul poate fi găsit răsfoind acest cuprins.

Dacă avem doar un cod în formă electronică, deschidem documentul, dăm un search (de obicei CTRL+F) şi căutăm expresii de tipul "Condiţia este" sau "Termenul este". După câteva rezultate parcurse dăm peste un articol (1.400) care conţine definiţia condiţiei suspensive. Privind un pic în context, observăm că articolul se încadrează în titlul "Modalităţile obligaţiilor", capitolul "Condiţia". Expresia "modalităţile obligaţiilor" poate fi considerată echivalentă cu expresia "modalităţile actului juridic civil", dacă avem în vedere articolele 1.164 şi 1.165 din Codul civil.
Mai observăm şi că, potrivit textului legii (articolul 1.398), spre deosebire de doctrina pe care am studiat-o la drept, modalităţile nu includ în mod expres sarcina (tratată în special în contextul liberalităţilor - ex. articolul 1.054 despre legatul cu sarcină).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corespondente art 950, art 807, art 808 si art 856 Avocatana Avocatana buna seara! ma ajutati va rog mult sa gasesc mai repede corespondentele art 950 vechiul cod civil ( necapabili de a contracta sunt: minorii, interzisii, ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare apartament in doua transe ionelalupas ionelalupas Sunt vanzatorul unui imobil, iar cumparatorul o sa faca plata in doua transe 80% din pret la incheierea contractului de vanzare-cumparare si 20% peste 3 luni. ... (vezi toată discuția)
Intrarea in vigoare a actelor administrative misskvl misskvl Avand in vedere ca momentul in care un act intra in vigoare coincide cu momentul din care el produce efecte juridice, cand va intra in vigoare un act care ... (vezi toată discuția)