avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Duplicat certificat deces
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Duplicat certificat deces

Buna ziua.
In urma cu o luna tatal meu a decedat. Certificatul de deces a ramas la rude, ele ocupandu-se de inmormantare in mare parte. Eu am nevoie de certificatul de deces in original pt a fi tradus si legalizat (pt studii) , dar rudele spun ca ele imi dau doar o copie xerox a acestuia. Am sunat la biroul starii civile pt a ma informa aspura modalitatii de a primi un duplicat, insa mi s-a spus ca se elibereaza doar daca originalul e pierdut sau deteriorat, insa nu e cazul. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie?
Mentionez ca sunt singurul mostenitor, tatal meu fiind divortat si neavand alti copii.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 23:51, 8 Septembrie 2012
Multumesc foarte mult.
vaderetro a scris:

O noua problema: unitatea emitenta imi refuza eliberarea unui duplicat, pe motiv ca originalul e deja la rude, ca eventual voi primi o adeverinta, si un nou certificat in 6-7 ani. E normal/legal?


Nu exista asa ceva in lege. Cadavrul se deshumeaza doar dupa 7 ani, dar aici vorbim de un certificat. Vi se poate elibera adeverinta, anexa 9, din care sa rezulte ca tatal dvs. este decedat. Este adevarat pe de alta parte nici nu se indica a se elibera fiecarui mostenitor cate un certificat, teoretic ar trebui sa va intelegeti intre dvs.si sa intrati in posesia originalului pana la rezolvarea problemelor, dupa care sa-l inapoiati celor care au suportat cheltuielile.In schimb dvs. declarati adevarul, si anume ca sunteti fiica/fiul, nu ati ridicat dvs. originalul , nu aveti relatii cu cei care l-au ridicat si aveti nevoie de el in vederea obtinerii ajutorului scolar. Practic, ultimul certificat eliberat este cel valabil, de aici si retinerea functionarului de a va elibera dvs. un altul, intrucat primul exista nu este furat, pierdut, distrus, deteriorat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Septembrie 2012
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot scoate un duplicat dupa certificatul de deces? BurceaIoanaIuliana BurceaIoanaIuliana Tatal meu a murit acum cateva zile si a fost inmormantat la tara la bunici( mentionez ca are domiciliul in Bucuresti). Din pacate, parintii tatalui meu nu vor ... (vezi toată discuția)
Am pierdut certificatul de deces, cum fac rost de altul matildavasilescu matildavasilescu Buna seara! Am pierdut certificatul de deces al tatalui meu si am nevoie de altul pentru ca vrea sa donez locul de veci unei alte rude, eu fiind unica ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o mica problema, daca aveti ceva solutii. tatal ... BFMihaela BFMihaela Buna ziua, am o mica problema, daca aveti ceva solutii. Tatal meu a murit in anul 1995, in urma caruia a rezultat un act de deces. Parintii tatalui au murit ... (vezi toată discuția)