avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Penalitati impozit teren extraviran
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Penalitati impozit teren extraviran

Buna ziua.

Mama mea detine impreuna cu verisoara ei un teren de 5 ha extravilan in localitatea Studina (Olt).
Cei drept, de cativa ani(din 2001de cand are titlul de proprietate) datorita anumitor probleme familiare, nu s-a mai interesat de acest teren.
Anul acesta, pentru prima oara i-a sosit prin posta o instiintare de plata a impozitului pentru acest teren ,incluzand si penalitati. Aceasta suma, cu tot cu penalitati era de 345 RON (pentru 2,5 ha).
Cand a ajuns la Studina sa plateasca impozitul , s-a trezit ca ar avea de plata suma de1120Ron(pentru 2,5 ha). I s-a spus ca calculul pe care l-a primit prin posta nu este corect si i s-a recalculat impozitul cu tot cu penalitati ajungand la suma susmentionata (pentru 2,5 ha). A intrebat de ce este asa mare aceasta suma si i s-a spus ca penalizarea este de 2% pe luna...
Mentionez ca din 2001 pana in 2006 a fost scutita de impozit, deci calculul s-a facut incepand cu anul 2006.

Imi puteti spune cum se face calculul impozitului pe teren extravilan , incluzand si penalitati? sau macar in ce lege sa ma pot uita si sa incerc sa reconstitui acest calcul.
Mie, una, suma mi s-a parut extrem de mare, iar calculul si explicatiile lor extrem de sumare. ( nimic oficial cu stampila, ci cateva randuri scrise de mana pe hartie, cu inmultiri si adunari )

ex:
pentru anul 2006 : 5 x 36 =180 + 180= 360
pentru anul 2007 : 5 x 36 =180 + 180= 360
pentru anul 2008: 5 x 36 =180 + 180= 360
pentru anul 2009 : 5 x 36 =180 + 180= 360
pentru anul 2010 : 5 x 41 =205 + 125= 330
pentru anul 2011 : 5 x 41 =205 + 60 = 265
pentru anul 2012 : 5 x 41 =205 + 0 = 205
TOTAL 2240 RON pentru intregul teren de 5 ha

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 18:09, 5 Septembrie 2012

Ati spus " Mentionez ca din 2001 pana in 2006 a fost scutita de impozit, deci calculul s-a facut incepand cu anul 2006."   In baza carui document a fost scutita, eu cred ca s-a facut recalcularea impozitului pe ultimii 5 anii, asta inseamna ca trebuia recalculat cu 2007, sumele aferente anului 2006 sunt deja prescrise, aici puteti sa ii sesizati.

"In cazul unui teren amplasat in extravilan, impozitul pe teren se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in ha, cu suma corespunzatoare prevazuta in Hotararea Consiliului Local din fiecare an" (tot acolo este mentionat si procentul privind penalitatile).

"Pentru terenurile amplasate in extravilan, potrivit Hotararii Guvernului nr.44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003  privind Codul fiscal, se stabileste o singura zona de impozitare, respectiv zona A" (valoarea tot in Hcl primariei o gasiti). 

Trebuia sa faceti o cerere scrisa cu numar de inregistrare din registratura, prin care sa cereti defalcat pe fiecare an, respectiv luna, cat este impozitul si cat este penalitatea, este dreptul contribuabilului sa primeasca raspuns in 30-45 zile, tot aici sa mentionatii si despre sumele prescrise. Ce pot sa va spun ca penalitatile inainte de 01.07.2010, penalitatile la impozite si taxe erau 0,1% pe zi, iar dupa aceasta data a crescut la 2% pe zi. Am intrat pe site-ul primariei si nu am gasit niciun Hcl, care sa reflecte impozitul terenului. O alta neclaritate, la 2012 vad ca desi au trecut 9 lunii din an, nu aveti penalitatile calculate. Parerea mea este ca este exclus ca 4 anii consecutiv sa aveti aceiasi penalitate de 180 lei(repet anul 2006 trebuie scazut, fiind prescris).

Sincer, nu cred ca v-am lamurit prea mult, din cauza lipsei HCL-ului primariei respective, la care mama dvs, in calitate de contribuabil al primariei, are acces, poate acolo gasiti valorile exacte privind impunerea terenului extravilan.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit anual giorgianach giorgianach buna seara, am rugamintea ca, cine poate si doreste sa ma ajute, cu privire la problema cu care ma confrunt. am probleme cu primaria unde trebuie sa achit ... (vezi toată discuția)
Stabilirea zonelor de incadrare la impozit pentru comune cristinaptudor cristinaptudor Buna ziua , va rog sa-mi spuneti daca stiti cum stabileste consiliul local al unei comune zonele in functie de care calculeaza impozitul pe padure. Am o padure ... (vezi toată discuția)
Impozit teren agricol georgetag georgetag care este valoarea impozitului pentru 5565 mp teren extravilan (vezi toată discuția)