am primit un telefon prin care mi s-a comunicat sa ma prezint la politie pentru o plangere penala facuta de fostul meu prieten sa ma prezint sau trebuie sa astept o citatie recomandata
Interpretand art 175 c.p.p. citatia scrisa este obligatorie. Pe langa citatia scrisa se poate face si o incunostintare telefonica sau telegrafica. Cum poti dovedi ca persoana cu care ai vorbit la telefon este chiar persoana in cauza. Lipsa citatiei scrise mi se pare un viciu de procedura.
Lipsa citatiei scrise nu impiedica emiterea unui mandat de aducere daca avem in vedere si acea conducere la sectia de politie chiar si fara mandat de aducere...
Citarea telefonica nu este total diferita de citatia scrisa deoarece persoana poate solicita date despre persoana care l-a sunat, nume prenume, functie in cadrul politiei, numar de interior din cadrul politiei si ce altceva ar mai dori presupusul faptuitor.
De fel, cel care suna doar se prezinta cine este, de unde este si unde sa se prezinte persoana.
Exista situatii in care se ia persoana fara citare anterioara ( nici macar telefonica) direct cu mandat de aducere...si aici mie imi pare ca ar cam exista ceva probleme procedurale.
In concluzie, citarea telefonica este legala si cer si eu sa fie folosita de urgenta in cazuri urgente daca apar cumva o parte vatamata si ma grabesc foarte tare...cu desfasurarea anchetei penale...
Adica daca vreau asa ceva si situatia chiar o cere in mod obiectiv pentru ca sa se declanseze ostilitatile intr-o zi...si nu intr-o saptamana sau o luna...asa cum ar fi cu citarea scrisa...
Conteaza foarte mult insa si cum apreciaza organul de ancheta penala pentru ca trebuie sa existe in general o situatie de urgenta privita in mod obiectiv deoarece in caz contrar, daca nu exista urgenta nu se poate acorda asa ceva la cererea partii vatamate prin aparator.
Insa, organul judiciar poate aprecia oricand ca se impune citarea telefonica conform normelor de procedura ( art. 175 alin. 1 C.pr. pen. ) care reglementeazam o astfel de citare telefonica, fara a prestabili o anumita ordine a citarii sau a felului citarii, de unde rezulta ca organul de ancheta are posibilitatea de a alege varianta citarii daca este interesul desfasurarii in bune conditiuni a urmaririi penale.
Poate exista si varianta sa il citeze telefonic si sa il astepte la usa blocului in anumite situatii...pentru ipoteza eventuala ca ar putea sa se sustraga...
Mai exista si varianta sa vina cu citatia in mana politistul si sa il ia ( sa il conduca, daca preferati asa...) la sectie...
Buna ziua
Dar declaratia prin telefon? este legala?
In urma cu 5 ani am dat o declaratie unor politisti din BV in legatura cu un caz de frauda. Acum ma suna un agent si spune ca procurorul ar vrea sa-mi sustin declaratia (??) prin alta, poate. Nu vreau sa ma duc pana la BV si nici sa fiu parte intr-un proces, cu care chiar nu am nimic a face.
Este posibil sa-mi "sustin", sau sa dau o declaratie telefonica? este legal? agentul urmeaza sa ma sune saptamana viitoare.
Citatie dna
Costy S
Buna ziua!
Citatia(comunicarea) de la D.N.A. se face doar scris sau si telefonic?
Daca ma puteti ajuta cu o baza legala.
Multumesc. (vezi toată discuția)