avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pe caz de boala

Buna seara! Respectuos va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei situatii. Cumnatul meu a iesit la pensie pe caz de boala cu drept de lucru 4 ore. Pensia de 800 lei fiind insuficienta, a incheiat cateva contracte de munca, care depaseau cele 4 ore. Este ilegal? Daca da, va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa restituie pensia primita pe perioada cat a lucrat suplimentar,si ce alte repercursiuni pot exista. Va mutumesc foarte frumos, si va doresc toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: velarveron , utilizator 20:30, 6 Septembrie 2012
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;
...

2. - Asadar va trebui sa faca in asa fel incat sa nu aiba mai mult de 4 ore pe zi (sa micsoreze programul din contractele individuale de munca si sa ramana cu acelasi salariu).
- Cand i se va suspenda plata pensiei trebuie sa mearga la Casa de Pensii sa faca dovada ca nu lucreaza mai mult de 4 ore pe zi si sa solicite reluarea platii pensiei.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Sa aveti parte de zile senine,si sa va bucurati de toti cei dragi !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are voie un angajat pensionar de boala grad iii sa lucreze 8 ore pe zi? Balos_I Balos_I Dupa Lege, pensionarul de boala grad III, are [b]dreptul[/b] la munca legala, 4 ore pe zi,si poate cumula salarul primit cu pensia primita de la stat. Din ... (vezi toată discuția)
Posibilitate pontare integrala denimada denimada Exista vreo posibilitate ca o persoana cu pensie de invaliditate de grad 3 sa fie angajat la 4 ore pe zi, dar sa poata realiza celelalte 4 ore dintr-un program ... (vezi toată discuția)
Pfa si pensia emanastase89 emanastase89 Buna ziua!! am si eu o intrebare pt dumneavoastra!! mama mea s a pensionat pe caz de boala, psihiatrica( depresie) mai exact in anul 2005 si i s a bagat ... (vezi toată discuția)