Buna seara! Respectuos va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei situatii. Cumnatul meu a iesit la pensie pe caz de boala cu drept de lucru 4 ore. Pensia de 800 lei fiind insuficienta, a incheiat cateva contracte de munca, care depaseau cele 4 ore. Este ilegal? Daca da, va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa restituie pensia primita pe perioada cat a lucrat suplimentar,si ce alte repercursiuni pot exista. Va mutumesc foarte frumos, si va doresc toate cele bune!
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:
Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;
...
2. - Asadar va trebui sa faca in asa fel incat sa nu aiba mai mult de 4 ore pe zi (sa micsoreze programul din contractele individuale de munca si sa ramana cu acelasi salariu).
- Cand i se va suspenda plata pensiei trebuie sa mearga la Casa de Pensii sa faca dovada ca nu lucreaza mai mult de 4 ore pe zi si sa solicite reluarea platii pensiei.
Pfa si pensia
emanastase89
Buna ziua!! am si eu o intrebare pt dumneavoastra!!
mama mea s a pensionat pe caz de boala, psihiatrica( depresie) mai exact in anul 2005 si i s a bagat ... (vezi toată discuția)