avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare casa de un sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare casa de un sot

Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc sa fie doar bunul meu propriu, deoarece banii imi apartin exclusiv, iar sotul meu mai are 2 copii din alta casatorie , noi avand impreuna 2 copii.doresc sa-mi protejez astfel copiii mei. sotul meu este de acord. cum procedam concret.

astept solutiile voastre
Cel mai recent răspuns: Mara 30 , utilizator 10:16, 6 Septembrie 2012
Puteti schimba regimul matrimonial in timpul casatoriei, adica acela din prezent al comunitatii de bunuri cu cel al separatiei de bunuri. Aceasta este indicat a fi facuta daca nu puteti dovedi provenienta banilor ca fiind proprie (adica de ex din vanzarea unui bun propriu detinut anterior casatoriei, dintr-o mostenire ).

Daca insa veti putea face dovada provenientei bunurilor, atunci imobilul cumparat cu acesti bani va avea regimul unui bun propriu, sotul neavand drept asupra lui in cazul unui divort.

Regimul separatiei de bunuri -NCC

Art. 360. Regimul bunurilor. (1) Fiecare dintre soti este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data .

Modificarea regimului matrimonial -NCC

Art. 369 Condiţii

(1) După cel puţin un an de la încheierea căsătoriei, soţii pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru încheierea convenţiilor matrimoniale.


Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Nu, toate bunurile vor fi supuse regimului matrimonial ales. Sunt trei regimuri matrimoniale. Cel al comunitatii de bunuri, unde bunurile achizitionate in timpul casatoriei sunt prezumate a fi bunuri comune, in afara de cele mostenite, donate exclusiv sotului sau cele care provin din subrogatia cu titlu universal. Regimul conventional unde bunurile pot fi atat bunuri proprii cat si comune, cum stabilesc partile si regiomul separatiei de bunuri care da cea mai mare independenta sotilor, unde bunurile achizitionate de acestia in numele lor sunt bunuri proprii sau achizitionate impreuna sunt in cote stabilite de parti in act (cote de 1/2 sau 1/4 sau 3/4...nu sunt in devalmasie ci in cote parti), sotii se pot imprumuta intre ei avand un drept de creanta . Aceste conventii se incheie in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute. Ele se inregistreaza intr un registru national de evidenta ce se consulta de notari la achizitionarea bunurilor de catre soti.
Multumesc, d-na avocat....care este cea mai sigura varianta si, va rog daca puteti sa-mi raspundeti ce presupune separatia de bunuri.( implica orice bun in viitor)
Cititi mesajul anterior unde v a explicat cele trei regimuri matrimoniale.
Separatia de bunuri implica orice bun dobandit in timpul cat intre soti exista aceasta conventie.

Daca nu se mai doreste acest regim se poate reveni la regimul comunitatii de bunuri.

Pe scurt, in prezent caracterul de bun comun/propriu al unui bun dobandit in timpul casatoriie depinde de regimul matrimonial sub care a fost achizitionat.

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Daca sunt cãsãtoritã, pot cumpãra o locuințã doar pe numele meu? ce taxe trebuie achitate la cumpararea unei locuinte? Florina18 Florina18 Buna ziua, As vrea sa știu daca unul din soți poate cumpăra un apartament doar pe numele lui si in ce condiții? Întreb asta deoarece unul ... (vezi toată discuția)
Alegerea regimului matrimonial Angelica84 Angelica84 Bună seara am o intrebare urmează să recunosc casatoria in România și stau in dubi cum ar fi mai bine sa declar cu bunuri comune sau separate menționez ... (vezi toată discuția)