avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru

Buna tuturor,

Va rog frumos daca puteti sa ma indrumati cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie:
Am lucrat 3 luni de zile la o firma, mi s-a promis contract de munca de cand m-am angajat. Dupa 3 luni, am demisionat pentru ca nu mi se pare normal sa lucrez la negru si sa iau salariul cand vrea patronul si cat vrea sa-mi dea. Trebuie sa mentionez ca in prima luna am luat salariu 600 de lei, in a doua luna, am avut 3 saptamani lucrate si am luat 800 de lei.
Cand am plecat, aveam 3 saptamani lucrate din luna respectiva, urmand sa iau aproximativ 750-800 de lei. L-am sunat pe patron sa-l intreb cand pot sa ma duc sa-mi iau ultimul salariu. In loc sa iau cat ma asteptam, am luat doar 450 de lei, iar cand l-am intrebat de ce asa putin mi-a spus sec, ca el a avut pierderi cat am lucrat acolo, lucru total neadevarat.
Ce as putea sa fac in aceasta situatie? Cui ar trebui sa ma adresez? Daca as merge sa vorbesc cu un inspector de la ITM, as avea vreo sansa tinand cont ca eu am acceptat sa lucrez la negru timp de 3 luni de zile?

Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:39, 6 Septembrie 2012
Sesizati in scris ITM, cu numar de inregistrare la secretariatul institutiei, mentionand toate aspectele prezentate in forum. Se va face o cercetare din partea ITM si veti primi un exemplar din PV de control (solicitati prin sesizarea scrisa sa primiti un astfel de PV). Puteti indica martori care sa va sustina punctul de vedere.
In functie de concluziile PV puteti actiona angajatorul in instanta civila, daca nu va achita drepturile cuvenite.
Macar ati semnat vreun document ca ati primit bani pe 2 luni ?
Presupun ca nu ati facut examen medical in vederea angajarii si nu ati fost instruit in domeniul ssm, psi.
Angajatorul are obligatia conform codului muncii sa va incheie contract individual de munca, din prima zi si sa-l inregistreze in REVISAL, chiar daca sunteti angajat pe o perioada de proba.
Genul de actiuni prezentate de dvs. sunt o practica des intalnita (din pacate) in special in constructii, comert, turism, panificatie, etc., unde de fapt si de drept se face cea mai mare evaziune fiscala.
Angajatii au vina lor, deoarece accepta sa lucreze fara CIM, din prima zi de lucru. Procedand astfel, cu greu sa va eradica munca la negru.
O sa spuneti ca altfel nu veti fi angajat. In prezent poate fi o realitate, dar daca refuzul de a lucra fara CIM se generalizeaza, atunci cresc sansele de a se lucra corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca de 2 ore desi serviciile prestate sunt de 16 ore . madalinstan madalinstan Buna ziua , Lucrez intr-un restaurant si vor sa imi faca contract de munca pentru doua ore desi eu lucrez 16 ore . una cu una ( una lucrez , una libera) . ... (vezi toată discuția)
Sambata lucratoare? tomas11 tomas11 Buna ziua , as doei si eu o lamurire cu un caz des intalnity in fenomenul muncii, la cam toti patronii. Ce pot sa-i spun unui patron care ameninta ca se scade ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm - salarii la negru mimi.ivascu mimi.ivascu Buna ziua, In cazul in care angajatul unei firme denunta firma in cauza pentru acordarea salariului la negru, angajatul este pasibil de vreo amenda? Unde ... (vezi toată discuția)