avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cartea de munca

Buna ziua!
In mai 2009 m-am angajat la firma producatoare de usi si fereste pvc si lemn.La interviu mi s-a spus ca voi veni 1 luna de proba sa vad daca imi place si daca ma acomodez si apoi imi face carte de munca.Nici in ziua de azi nu mi-a facut carte de munca si mai rau nici salariul nu-l iau intreg si cu foarte mari intarzieri.Firma este din vaslui si are un punct de lucru la Galati.In prezent suntem 3 persoane care lucram in acest punct de lucru si numai unul are carte de munca.De obicei ne luam salariile din ceea ce incasam dar acea persoana care are carte de munca strange banii si ii trimite la vaslui fara a ne da salariile motivand ca patronul are datorii de achitat si ca la urmatoarea lucrare ne vom lua salariul.Cum as putea sa procedez in cazul asta, ca nu mi-am luat de aproape 2 luni salariul si sa plec ma gandesc ca nu voi mai primi nimic.Azi am ajuns la concluzia ca cel care are cartea de munca si-a luat banii pana acum si noi ceilalti nu...
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 20:52, 2 Septembrie 2009
Cele relatate fac impresia, ca in prezent, lucrati la negru, ceea ce este ilegal. Va propun sa mergeti la ITM si sa faceti o plangere acolo in acest sens.
Da lucrez la negru in prezent, dar am auzit variante ca daca ma duc la itm sa raportez dupa atat timp voi fi si eu sanctionata?Este adevarat?Chiar am vrut sa ma duc la ITM sa fac sesizare....
Dvs. ati inceput sa lucrati, ca firma v-a promis incheirea unui contract. Dvs. ati avut multa rabdare, dar a trecut foarte mult timp si v-ati gandit sa cereti ajutorul ITM-ului pentru clarificarea situatiei.

Iar cand se va face constatarea, atunci Dvs. veti fi foarte surprinsa si suparata pe firma care v-a promis sa va angajeze ...

Ca sa fiu foarte clar: Dupa pararea mea in acest caz Dvs. sunteti victima si nu faptuitorul. In cazul in care vi se pare indicat, puteti sa cereti ajutorul unui avocat pentru a comunica cu ITM-ul.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
ContSters77883, utilizator
sterea a scris:

Da lucrez la negru in prezent, dar am auzit variante ca daca ma duc la itm sa raportez dupa atat timp voi fi si eu sanctionata?Este adevarat?Chiar am vrut sa ma duc la ITM sa fac sesizare....

Nu este adevarat ... nu exista nicio prevedere legala care sa va sanctioneze ca lucrati la negru, angajatorul este cel sanctionat de lege.
Puteti depune sesizare la ITM.
b]sterea a scris:

Faceti sesizare la ITM cu cele relatate aici, cu denumirea corecta a firmei, CUI daca stiti, adresa punctului de lucru iar cei de la ITM sunt obligati sa vina in inspectie si sa-l oblige pe angajator sa se puna in legalitate.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la negru sor_ile sor_ile Buna ziua. Am lucrat timp de doua luni la o firma din Timisoara. Timp de aproximativ o luna cei de acolo au refuzat sa imi faca contract de munca pe motiv ca ... (vezi toată discuția)
Munca la negru Irina19 Irina19 Buna ziua,situatia mea se prezinta astfel,am lucrat la un patron 3 luni care m a dus cu zaharelul si nu mi a facut carte de munca,salarul l am primit cu ... (vezi toată discuția)
Termen primire decizie concediere Lary_13 Lary_13 Buna ziua! Care este termenul in care ar trebui sa primesc decizia de concediere, avand in vedere ca preavizul s-a incheiat in data de 1.06.09? (vezi toată discuția)