avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare parti sociale

Buna ziua ,am nevoie de ajutor .Detin un srl. impreuna cu alti 4 asociati , deoarece firma nu mai are activitate,anul trecut in luna noiembrie am hotarit sa dizolvam si lichidam societatea fara lichidator ,deoarece ne-am inteles intre noi asociatii asupra impartirii activelor.Am intocmit un proces verbal in care am prevazut ce ii revine fiecarui asociat in functie de partile sociale .Am demarat ,procedurile de dizolvare in prima faza ,urmand sa trecem la pasul urmator ,respectiv lichidarea firmei .De aproape un an de zile unul dintre administratori ,taraganeaza intentionat complectarea actelor pentru lichidarea firmei prima faza cea de dizolvare fiind trecuta deja la Registrul Comertului , invocand tot felul de motive unul mai nastrusnic ca altul ,ca nu se poate face balanta pe zero ,mentionez ca firma nu are datorii catre bugetul de stat , bugetul local sau terti .ca trebuie sa platim impozit pe profit pe bunurile ce urmeaza sa ni se atribuie in urma lichidarii etc.
Eu am gasit un client la una din activele care mi se cuvin,
conform procesului verbal intocmit si semnat de comun acord de catre toti asociatii .In momentul in care am fost cu clientul sa vada cladirea ,administratorul pomenit a facut scandal spunand ca nu se poate vinde nimic deoarece firma este in dizolvare si pur si simplu ne-a dat afara din incinta firmei . Cum ar trebui sa procedez ,m-am gandit sa ii vand clientului partile sociale,sa fac un antecontract de vanzare cumparare pentru un bun viitor ?
Daca administratorul respectiv mai taraganeaza lichidarea un an sau doi ,eu pierd clientul ,am pierdut deja un client ce pot face?.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns
Cel mai recent răspuns: samy64 , utilizator 10:14, 12 Septembrie 2012
Ca nu am intesles nimic clar... Intrebare? Ati inregistrat la registrul comertului hot. ad. generale a asociatilor cu privire la dizolvarea societatii si impartirea activelor societatii?
Daca, da, a iesit aceasta mentiune? Este ea publicata deja in Monitorul Oficial?
nu se mai poate face cesiune de parti sociale daca s-a inceput dizolvarea societatii.
daca administratorul societatii nu respecta prevederile AGA poate fi sanctionat prin inlocuirea sa iar apoi prin obligarea sa la plata prejudiciului, actiune ce trebuie decisa de adunarea generala.
Am inregistrat la registrul comertului hotararea adunarii generale .Mentiunea a iesit si a fost publicata in Monitorul oficial .Trebuia facut pasul urmator radierea si pentru asta trebuia intocmit un bilant pe 0 de catre un expert contabil . Administratorul amintit .amana in mod intentionat faza de radiere a firmei .
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
samy64, utilizator
In ciuda procesului verbal pe care l-ati incheiat intre asociati, acea cladire care spuneti ca va revine, de fapt inca este a societatii pana la radierea ei, moment in care veti primi de la registrul comertului un extras care va confirma ca d-voastra va revin x,y,z, bunuri. Cu acel extras, cu dovada plati impozitului pe transferul de proprietate, veti putea schimba proprietarul din cartea funciara, moment in care veti putea vinde si acel bun. Pana atunci, NIMIC!
Mai bine ati urmari sa nu vanda administratorul cladirea....Bilantul, din ultimele experiente, merge si daca nu este pe "0". Important este Certificatul de atestare fiscala!
Si mai poate exista o situatie: Administratrul se codeste sa termine actiunea de radiere, pentru ca chiar nu poate.... Poate in urma publicarii in Monitorul Oficial o fi avut parte de vreo opozitie, adica este datoare societate pe undeva, fisc, alti creditori(parteneri de afaceri, etc)si nu doreste ca d-voastra sa aflati ca societatea este datoare....Cercetati!
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
ContSters259670, utilizator
Administratorul cum ar putea vinde cladirea? El poate si eu nu . Nu se poate face o promisiune de vanzare (antecontract)in care sa mentionez ca in momemtul radierii , ii voi vinde lui x cladirea respectiva .X-lescu sa achite un avans restul urmand sa il achite in momentul cand isi va putea trece bunul pe nume .
Nu au existat opozitii in urma publicarii in M.O si societatea nu are datorii nici la bugetul de stat si nici la cel local .Au fost achitate toate anul trecut cand am inceput cu lichidarea . Este pur si simplu rea vointa ,administratorul respectiv nu vrea ca noi ceilalti asociati sa putem vinde .El cladirile pe care le detine conform procesului verbal ,o parte le-a inchiriat si o parte le foloseste in interes propriu .Probabil urmareste sa cumpere pe mai nimic ceea ce le revine celolrlalti asociatii alungand clienti interesati .

Alte discuții în legătură

Bunuri societate radiata popic80 popic80 Buna ziua. In urma decesului tatalui meu care era unic asociat la o societate comerciala (SRL), aceasta a ramas fara activitate din 2003 pana acum aprox. 1 an ... (vezi toată discuția)
Cum se poate inchide o firma julijuli julijuli Buna ziua, Pentru a inchide o firma, daca nu am inteles gresit, pasii care trebuie facuti sunt disolvare, lichidare si radiere. Lichidarea, am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Lichidare voluntara de srl tibor_nagy tibor_nagy Buna ziua! Detin un SRL cu activitatea suspendata momentan si sunt intr-o dilema deoarece suspendarea temporara de 3 ani se va sfarsi. As vrea sa lichidez ... (vezi toată discuția)