avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare parti sociale

Buna ziua ,am nevoie de ajutor .Detin un srl. impreuna cu alti 4 asociati , deoarece firma nu mai are activitate,anul trecut in luna noiembrie am hotarit sa dizolvam si lichidam societatea fara lichidator ,deoarece ne-am inteles intre noi asociatii asupra impartirii activelor.Am intocmit un proces verbal in care am prevazut ce ii revine fiecarui asociat in functie de partile sociale .Am demarat ,procedurile de dizolvare in prima faza ,urmand sa trecem la pasul urmator ,respectiv lichidarea firmei .De aproape un an de zile unul dintre administratori ,taraganeaza intentionat complectarea actelor pentru lichidarea firmei prima faza cea de dizolvare fiind trecuta deja la Registrul Comertului , invocand tot felul de motive unul mai nastrusnic ca altul ,ca nu se poate face balanta pe zero ,mentionez ca firma nu are datorii catre bugetul de stat , bugetul local sau terti .ca trebuie sa platim impozit pe profit pe bunurile ce urmeaza sa ni se atribuie in urma lichidarii etc.
Eu am gasit un client la una din activele care mi se cuvin,
conform procesului verbal intocmit si semnat de comun acord de catre toti asociatii .In momentul in care am fost cu clientul sa vada cladirea ,administratorul pomenit a facut scandal spunand ca nu se poate vinde nimic deoarece firma este in dizolvare si pur si simplu ne-a dat afara din incinta firmei . Cum ar trebui sa procedez ,m-am gandit sa ii vand clientului partile sociale,sa fac un antecontract de vanzare cumparare pentru un bun viitor ?
Daca administratorul respectiv mai taraganeaza lichidarea un an sau doi ,eu pierd clientul ,am pierdut deja un client ce pot face?.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns
Cel mai recent răspuns: samy64 , utilizator 10:14, 12 Septembrie 2012
Prin faptul ca nu mai primesc nici un raspuns ,sa inteleg ca D-ul administrator are dreptul sa vanda si eu nu .Dl administrator are dreptul sa nu faca radierea niciodata sau cand pofteste "muschiul lui".Mama ei de tara in care unii au dreptul sa faca orice ,iar ceilalti au obligatia sa astepte ca altii sa isi indeplineasca sarcinile ce le revin "pana atunci,NIMIC".Unii sa fie umiliti si amanati pentru ca altii au interese.
Multumesc pentru raspunsuri
Ce sa vindeti stimate domn/doamna? Ca nu aveti nimic pe numele d-voastra! Totul apartine momentan societatii. Administratorul, reprezentand societatea, poate sa vanda bunurile societatii. E adevarat, ca aceste bunuri imobile, in general sunt conditionate la vanzare de notar si de acordul celorlalti asociati, dar pot sa stii ce notar mai gasesti.
Si apoi aveti destule cai la dispozitie de "atac", dar acestea presupun angajarea unor persoane de specialitate, ,,
Stimate domn/doamna? Partile sociale pe care le detin la firma (25%) pe numele cui sunt pe numele lui" mama lui administratorul " sau pe numele "mamelor unor persoane de specialitate ."
Vedeti de ce v-am spus ca aveti nevoie de o persoana de specialitate? Daca intelegeati fenomenul nu imi mai raspundeati asa cum ati facut-o.....Si nu cred ca eu sunt persoana cu care ar trebui sa va razboiti ! Cred ca este cineva prin firma in care sunteti asociat si care ar putea fi facut responsabil de supararile d-voastra.
Si ca sa va explic. Cele 25 % procente pe care le detineti din firma sunt dintr-o mare masa de bunuri mobile si imobile. Nu scrie pe procentele nimanui ca eu am masa, tu ai casa sau celalalt are masina. Totul este pe numele societatii nu? din care d-voastra aveti pana la impartirea acelor bunuri in caz de dizolvare cu sau fara lichidare o parte de 25 %. Dupa operatiunile pe care vi le-am insirat mai sus, daca va intelegeti intre asociati, puteti spune ca la radierea societatii d-voastra aveti casa, celalalt masa, etc. sau mai stiu eu ce combinatii doriti sa faceti intre asociati.
Daca erati asociat unic era altceva. Totul va revenea d-voastra si nu mai erau probleme si nici nu mai depindeati de altii.
Si ca sa va dau si textul de lege pe care altfel ar fi trebuit sa il cunoasteti:
ART. 235
(1) În societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi în cele cu răspundere limitată, asociaţii pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a societăţii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.
#M6
(2) Prin votul unanim al asociaţilor se poate hotărî şi asupra modului în care activele rămase după plata creditorilor vor fi împărţite între asociaţi. În lipsa acordului unanim privind împărţirea bunurilor, va fi urmată procedura lichidării prevăzută de prezenta lege.
(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor rămase după plata creditorilor are loc la data radierii societăţii din registrul comerţului.
(4) Registrul va elibera fiecărui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, în baza căruia asociatul poate proceda la înscrierea bunurilor imobile în cartea funciară.
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2012
ContSters259670, utilizator
Am explicat la inceput ca exista un proces verbal in care asociatii au hotarat cum se vor imparti activele societatii .Am facut dezmembrare in CF in functie de ce ii revine fiecarui asociat ,am adus bani de acasa in functie de partile sociale sa platim toate datoriile pe care le-a avut firma.In situatia asta de criza nu ai clienti in fiecare zi, sa vinzi niste hale industriale.Chiar daca nu sunt o persoana specializata cunosc textul de lege la care faceti referire. Am intrebat in forum daca nu exista o posibilitate sa fac un antecontract cu clientul sau sa ii vand ,cesionez partile sociale, Avand in vedere comportamentul administratorului am cerut un sfat despre cum pot sa nu fiu la mana unui mitocan parvenit.Imi pare rau daca aveti impresia ca ma razboiesc cu cineva ,departe de mine gandul asta.Va rog frumos sa ma scuzati daca v-ati simtit deranjat de ceea ce am scris.Din raspunsurile primite am inteles ca trebuie sa stau ca o "rima " si sa astept ca "maria sa Administratorul "sa imi dea voie sa vand .Ei bine,deorece nu ma consider "o rima",si nu concep ca unii sa fie mai egali decat altii, nu voi sta ,voi face un antecontract (promisiune de vanzare ) sau daca nu ,voi face un inscris prin care spun ca am luat bani imprumut de la client si am garantat cu partea mea din firma .Inca o data va rog sa ma scuzati daca v-ati simtit deranjat de ce am scris .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri societate radiata popic80 popic80 Buna ziua. In urma decesului tatalui meu care era unic asociat la o societate comerciala (SRL), aceasta a ramas fara activitate din 2003 pana acum aprox. 1 an ... (vezi toată discuția)
Cum se poate inchide o firma julijuli julijuli Buna ziua, Pentru a inchide o firma, daca nu am inteles gresit, pasii care trebuie facuti sunt disolvare, lichidare si radiere. Lichidarea, am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Lichidare voluntara de srl tibor_nagy tibor_nagy Buna ziua! Detin un SRL cu activitatea suspendata momentan si sunt intr-o dilema deoarece suspendarea temporara de 3 ani se va sfarsi. As vrea sa lichidez ... (vezi toată discuția)