Intrebarea mea este urmatoarea: orice copie legalizata trebuie sa aiba acea stampila in relief? Am facut azi mai multe copii si am realizat acasa ca doar cele ale certificatului de nastere au, iar cea a diplomei de bacalaureat nu. Este o problema daca nu o are? mentionez ca aceste copii legalizate imi necesare la inscrierea la facultate.
Timbrul sec (stampila in relief), obligatoriu pe toate actele notariale din 1/10/2011.
Conform unei hotărâri adoptate de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, începând cu data de 1 octombrie 2011, notarii publici au obligaţia să aplice timbrul sec pe toate actele instrumentate.
Hotărârea în discuţie are la bază o Notă a Preşedintelui UNNPR privind unificarea practicii în materia securizării actelor notariale şi alte două hotărâri ale Consiliului Uniunii din 2002, una prin care s-a aprobat timbrul sec ca element de securitate obligatoriu, şi o alta prin care actele autentice şi certificatele de moştenitor trebuie să conţină în mod obligatoriu elementele de securizare.
(Timbrul sec este o imagine imprimată în relief pe hârtie, cu ajutorul unui dispozitiv special de metal. El întărește valoarea unui act şi oferă o mai mare siguranţă împotriva falsurilor prin marcare permanentă a documentelor originale.)
Va intoarceti la Biroul Notarial si solicitati aplicarea timbrului sec, pentru ca aceasta copie a diplomei de Bacalaureat sa fie recunoscuta ca autentica, altfel puteti risca interpretarea copiei ca un fals.