avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot fi tras la raspundere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot fi tras la raspundere?

Buna ziua, in anul 2007 luna decembrie am achizitionat de la un magazin niste mobila in rate. Totul a fost in valoare de 16 milioane 500 de mii lei vechi. Am achitat pe loc 5 milioane si a ramas ca restu sa ii dau in 2-3 luni. Eu am avut niste probleme financiare si nu am putut achita nici pana acum suma, si fiindu-mi oarecum rusine m-am c-am ascuns de patronul respectiv. In vara lui 2008 a venit de 2 ori politia la usa cu invitatii la politie dar nu le-am dat drumul. Astazi insa imi bate cineva la usa, deschid...politia.., imi inmaneaza invitatia si ma pofteste maine dimineata la ora 8:30 la sediul politiei. Acum nu stiu ce sa fac, fiinca m-am interesat si ar cam fi abuz de incredere. Nu stiu cum sa fac cum sa procedez, fiinca nici acum nu o duc prea bine cu bani. Precizez cand am luat mobila nu am semnat nimic, nici macar o hartie cat de mica. Ideea e ca vreau sa ii dau bani inapoi dar nu pot pe toti odata si pana acum mi-a fost rusine sa dau ochii cu patronul. Poate cineva sa ma invete ce sa fac? Trebuie sa ma prezint obligatoriu la politie? As putea fi acuzat?
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 15:12, 23 Ianuarie 2009
Sa inteleg ca nu aveti nici un contract si nu ati semnat nici un dacument. Intelegerea privind plata in rate a fost verbala intre dvs. si patron. In aceste conditii raspunderea este una materiala civila. Competenta de solutionare a acestui litigiu este a instantei de judecata,daca nu va intelegeti cu patronul firmei de la care ati achizitionat mobila. Cred ca la politie sa reclamat altceva. E bine sa mergeti sa clarificati problema.
Da, puteti fi acuzat de savarsirea unei infractiuni (abuz de incredere).
Patronul magazinului a depus o plangere impotriva dvs. Chiar daca nu ati semnat nimic, exista martori care cunosc situatia si probabil au dat si declaratii in acest sens.
Este de preferat sa luati legatura cu patronul respectiv, poate solutionati problema pe cale amiabila, apoi sa mergeti si la politie (daca nu rezolvati cu patronul).Puteti sa returnati o parte din mobila daca nu dispuneti de diferenta de bani pe care trebuie sa o achitati.
In general, este bine sa colaborati cu organele de cercetare si urmarire penala dar tot atat de adevarat este ca intai trebuie sa stiti care este situatia dvs. (continutul plangerii, declaratiile date in dosar, pretentiile patronului etc.) ca sa stiti cum sa procedati mai departe.

Av. Cermak Iuliana
....sau puteti sa solicitati patronului sa prezinte suma de 500 ron inregistrata de el in contabilitate, cand ati luat mobila, factura care va fost emisa si pe care dvs ati semnat-o, bonul fiscal eliberat. Sincer, acel patron trebuie sa fie cel putin tantalau daca isi va continua demersul. Eu zic ca a facut reclamatie doar ca sa va sperie si ca sa-i dati banii inapoi (si se pare ca a reusit, din moment ce chiar dvs ati zis ca doriti acest lucru).
Haideti sa facem un mic calcul: dvs i-ati dat 500 ron, mai aveti sa-i dati 1150 ron.
Conform OUG 28/1999 privind casele de marcat, neeliberarea de bonuri fiscale se sanctioneaza de la 8.000 la 40.000.
Ce variante ar putea aparea: patronul sa nu recunoasca suma de 500 ron data de dvs avans. In cazul acesta pe ce baza v-a dat el mobila dvs, pe ochi frumosi ? Chiar si asa, dupa predarea mobilei trebuia sa emita o factura pe care dvs sa o semnati. Nu are factura, intra la art.9 lit. B din Lg. 241/2005 privind evaziunea fiscala.
Recunoaste avansul dat: sa prezinte bonul fiscal emis si inregistrat in contabilitate din ziua si de la data si ora cand dvs ati ridicat mobila. Nu are, nasol. Faceti o sesizare la garda financiara, ca ei mereu se bucura cand au parte de astfel de clienti.

In cazul abuzului de incredere,daca bunul este propietate privata,(asa cum ne gasim in spata ),alin.2 din textul prevazut la art.213 arata ca actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.In acest sens,legea stipuleaza faptul ca partea vatamata trebuia sa se adreseze organelor de urmarire penala in termen de doua luni de la data cand a stiut cine este faptuitorul.Dupa cum ati aratat in speta,acest termen a fost depasit.Daca in cazul in care nu exista un contract intre parti in care sa se specifice o clauza care prevedea un termen pentru restul de bani,este cam greu sa sustina o asemenea acuzatie.Aratati organelor de politie acest aspect.
Si sa ne tineti si pe noi la curent cu aceasta situatie, ca nu se pare interesanta.

Alte discuții în legătură

Plangere penala pentru inselaciune MikaelBeniamin MikaelBeniamin Buna ziua. Am si eu o problema si cer un ajutor/sfat de la voi. Acum 3 luni de zile am incetat activitatea la un bar din orasul meu. Eu am fost angajat la o ... (vezi toată discuția)
Probleme la fostul loc de munca(dosar penal... acuzat pe nedrept) ContSters207159 ContSters207159 Buna ziua, am lucrat fara carte de munca la o firma de distribuire alimente Marfa luata din fabrica de productie era luata de mine cu aviz de insotire a ... (vezi toată discuția)
Procedura civila sau abuz de incredere (cp)? blueelf08 blueelf08 Buna ziua. Am locuit, timp de 6 luni, in concubinaj cu tatal copilului meu. Am cumparat impreuna o mobila de living achitata in 2 transe - [b]20.11.2012[/b] ... (vezi toată discuția)