avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Recuzare judecator - judecator aflat in dusmanie cu ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Recuzare judecator - judecator aflat in dusmanie cu avocatul partii

Cine poate sa imi trimita practica judiciara in cazul recuzarii unui judecator pe motive de dusmanie intre el si avocatul partii dintr-un dosar?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:03, 15 Septembrie 2012
Stimată doamnă,

Dacă doriți să recuzați un judecător, puteți folosi și mecanismul de analiză a imparțialității furnizat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care are în vedere un dublu test: al subiectivității și al obiectivității insatanței.

O descriere a acestui mecanism, însoțită de precedente CEDO, o aveți aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

Cu stimă.
Da, eu cand faceam cereri de recuzare imi intemeiam motivarea mai ales pe asa ceva, pe CEDO.
Practica judiciara veti gasi mai ales pe respingeri.

Problema in cazul dvs. este ca nu constituie un motiv de recuzare.

Nu exista pur si simplu dusmanie, ci adversitate.
Sunt destul de frecvente astfel de situatii si nu se pot rezolva in mod direct, ci cel mult in mod indirect in conditiile in care situatia o permite.
In cazurile mele se intampla sa se schimbe judecatorul cateodata...dar nu datarita admiterii cererii de recuzare.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
N-am recuzat niciun judecator in 13 ani de avocatura.
Dar nici nu-mi aduc aminte sa fi pierdut vreo cauza in care as fi avut ...chef sa-l recuz

Un astfel de judecator te pune pe tine in garda, in timp ce el face - vorba lui Camil Petrescu - o serie interminabila de greseli (de procedura n.ns) ca un jucator de ruleta care, incercand sa refaca, mizeaza mereu in contratimp: de doua-trei ori pe rosu si trece apoi pe negru, tocmai cand acesta nu mai iese.
Un bun punct de vedere, cel al colegei Romașcanu.

În mod real, un avocat este necesar a fi diplomat în relația cu judecătorul. Diplomația este una din cheile meseriei, iar un avocat trebuie să urmărească interesul superior al clientului, mai puțin orgoliile personale.

Și în nici un caz nu recomand abuzul de drept.

Totuși, convingerea mea intimă - eu unul sunt, câteodată din fericire, câteodată din păcate, un avocat combativ și cu un oarecare dram de orgoliu - este că un om care nu își apără drepturile, merită să le piardă. De ce? Poate că suntem și noi, avocații, datori să schimbăm ceva.

Așa că, dacă aveți dreptate privind recuzarea, încercați-o. Dacă un avocat are dreptul la orgoliu, acesta este interzis judecătorului. Judecătorul este ținut de producerea dreptății și nu ar trebui să se simtă lezat de o cerere de recuzare. La fel și colegii lui, care vor analiza cererea, aceștia sunt obligați prin profesie să fie obiectivi.

Pe de altă parte, poate nu a fi rău să apreciem motivele de incompatibilitate, recuzare și prin analiza CEDO, așa că, dacă este cazul, recurgeți la ea.

Cu stimă.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
andreigrigoriu, moderator
art 306 alin final cpc..ridicare exceptiei nilitatii de catre judecator (complet) cum ca expunerea facuta de client prin avocat ca si motive de recurs nu pot fi incadrate in motivele lui 304 poate constitui motiv de recuzare?

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare manuelaturcu manuelaturcu Buna dimineata, Va rog sa ma ajutati ! Am avut un recurs la Curtea de Apel Pitesti . Instanta s-a mai pronuntat intr-o cauza asemanatoare cu a mea , ... (vezi toată discuția)
Recurs la cererea de recuzare donigao donigao Buna ziua, Am o nedumerire legata de interpretarea art.34 Cod de Procedura Civila. \"Incheierea prin care s-a respins recuzarea se poate ataca numai o data ... (vezi toată discuția)
Recuzare complet de judecata in recurs la ordonanta presidentiala aadialeda aadialeda av paratului,vrand sa amane solutionarea cauzei,a cerut recuzarea completului (partial), s-a stabilit un termen de inca 2 saptamani, la un complet specializat, ... (vezi toată discuția)