In data de 17.08.2012 am participat la o procedura de licitatie deschisa. printre documentele depuse in cadrul ofertei a fost si certificatul de atestare fiscala emis de catre ANAF. In Fisa de date era mentionat faptul ca Certificatul de atestare fiscala/Certificatul privind plata impozitelor si taxelor locale trebuie sa prezinte situatia obligatiilor scadente in luna anterioara celei in care se depun ofertele. Cum oferta a avut ca deadline luna august, se face deci referire la luna iulie ca luna anterioara.
Certificatul introdus in oferta era emis in data de 02.08.2012, deci valabil la data ofertelor.
La comunicarea rezultatului, autoritatea contractanta a invocat ca motiv al eliminarii faptul ca certificatul emis la data de 02.08.2012 avea ca data scadenta 30.06.2012.
V-as ruga daca ma puteti lamuri daca Autoritatea contractanta a fost indreptatita sa sustina acest lucru sau este vorba doar de o neconcordanta privind interpretarea datelor de valabilitate a certificatului.
dvs. trebuia sa faceti dovada ca nu aveti obligatii de plata la data de 25.07. cerinta nu era indeplinita pt. ca anaf-ul nu avea baza de date actualizata si nu pt. ati avea dvs. vreo vina. autoritatea ar fi trebuit sa stie acest lucru si sa va solicite un nou certificat. s-a ajuns la situatia asta absurda din cauza ordinului 509. daca este singurul motiv pt care vi s-a respins oferta puteti face contestatie pt. ca sigur veti avea castig de cauza.
In mod normal, consider ca este o situatie in care ar fi trebuit sa se solicite clarificari, avand in vedere ca certificatul era emis in 02.08.2012. Daca situatia este cum a presupus colegul gaina, ar fi trebuit sa vi se accepte dovezi suplimentare.
Daca puteti demonstra ca vina este a ANAF -ului si nu vi s-au cerut nici clarificari, cred ca sunteti indreptatita sa contestati.
Exista si un "dar...": ca sa castigati o contestatie, nu este suficient sa prezentati sec situatia, trebuie sa argumentati temeinic sustinerile, eventual cu sprijinul unei persoane cu pregatire juridica, cu practica in domeniu.
situatia obligatiilor de plata catre bugetul de stat este destul de simpla. astfel, aceste obligatii devin scadente/exigibile la data de 25 a lunii in curs. cu alte cuvinte, datoriile catre bugetul de stat aferente unei luni (de ex. iulie) trebuiesc platite pana la data de 25 a lunii urmatoare (adica august). daca cel tarziu la aceasta data sumele respective nu au fost achitate, atunci incep sa se aplice penalizari intrucat societatea este in intarziere. in cazul expus de dna. Iuliana, trebuia prezentat un certificat care sa faca dovada ca cel putin la data de 25 a lunii anterioare nu avea datorii. acel certificat putea sa prevada si o alta data 26, 27 chiar 1 a lunii in care a fost emis. problema cu aceste certificate este ca baza de date a anafului nu este updatata la zi (chiar din codul de proc. fiscala rezulta acest lucru) motiv pentru care termenele prevazute in certificate difera de la o administratie la alta si sunt influentate de data la care se cer. in cazul de fata solicitarea pt. emiterea certificatului s-a facut dupa data initierii procedurii, insa informatiile continute nu erau relevante pt. indeplinirea cerintei. comisia de evaluare trebuia sa observe ca certificatul a fost emis dupa ce a fost publicat/a anuntul/invitatia si ca ofertantul nu era in culpa. nu se poate argumenta decizia prin imprejurarea ca ofertantul putea sa astepte pana aproape de termenul limita de depunere a ofertelor si astfel sa aiba o mai mare certitudine ca in certificat va fi mentionata data care ar fi satisfacut cerinta de calificare. un astfel de argument ar suprima dreptul ofertantului de a depune oferta inca din ziua publicarii anuntului/invitatiei (ipotetic vorbind). pe de alta parte, chiar ordinul 509 incalca acest drept al ofertantului de a depune oferta in orice moment dupa data publicarii anuntului/invitatiei. de asta trebuiesc solicitate clarificari cand intalnesti o situatie de acest tip.
pe de alta parte, asa cum spunea si colegul Vlad Nicolae, in fata CNSC-ului si a instantei de judecata, de cele mai multe ori castiga cel care are mai multe argumente, care-si prezinta ideiile intr-o forma de natura a convinge judecatorul ca are dreptate. cand ajungi la judecata nu este suficient doar sa stii tu ca ai dreptate ci trebuie sa-ti si expui argumentele astfel incat sa-l convingi si pe cel care te judeca de faptul ca dreptatea este de partea ta.