avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort fara partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort fara partaj

buna ziua,
va rog frumos daca aveti mai multe informatii despre urmatoarea situatie:
am divortat, nu am facut partaj (un apartament cu 2 camere cumparat in timpul casatoriei), avem un copil, major, student la o facultate in strainatate, eu locuiesc la randul meu in strainatate si vin in tara f rar. El locuieste in apartament, eu nu am nicio pretentie dar vreau ca ce imi revine mie, adica jumatate, sa ii ramana copilului. El nu vrea sa faca asa cum l.am rugat, la notar o hartie cum ca ii lasam copilului si mie imi e teama ca in lipsa noastra sa nu cumva sa vanda.
Poate sa vanda fara semnatura mea?
Daca deschide proces de partaj cum ma anunta daca eu nu sunt in tara? Se poate cumva ca sa se agate de acest lucru si sa ma decada din drepturi?Adica sa ma citeze cumva in ziar o data sau de mai multe ori si eu neafland si neprezentandu.ma sa pierd prin neprezentare?
Poate cumva sa faca vreo "smecherie" cu actul de proprietate?
Mentionez ca apartamentul nu este intabulat,legea aparand dupa ce noi l.am cumparat si un alt lucru de semnalat este ca am plasticat actul original cu ceva ani in urma pentru ca imi era teama ca se va "dezintegra" de tot(!) si i.a sp copilului ca acum nu mai e valabil sau cam asa ceva...
Stiu ca am pus multe intrebari dar va rog din suflet sa ma ajutati!
Poate face un alt act din care, accidental, eu sa lipsesc??!!Si daca da, ce am de facut??
Va multumesc cu drag
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:47, 8 Septembrie 2012
daca nu este intabulat nu se poate vinde .
Trebuie mai intai intabulat dupa care notificati la CF desfacerea casatoriei si blocati astfel orice fel de tranzactie facuta in lipsa dvs.
Va multumesc pentru promptitudine.
Poate face intabularea in lipsa mea?Nu are nevoie de macar o copie dupa cartea mea de identitate?Daca totusi reuseste sa faca acest lucru ce as putea face mai departe?
va rog frumos, ce inseamna CF? multumesc
pt. că sunt multe întrebări, voi încerca foarte pe scurt :
1) cota de proprietate de 1/2 din acel imobil ce aparține soțului, e liber, legal și o va putea gestiona cum dorește : chiar o poate vinde fără semnătura nimănui, doar e proprietatea lui (NU intru în alte amănunte tehnice ori juridice etc);
2) partajul, DA.Legea cere ca acei cetățeni domiciliați în străinătate trebuie să comunice o adresa din țară la care să fie citat, comunicare de acte etc (la o cunoștință a dvs. iar aceea să vă comunice la TIMP toate cele necesare primite de la instanță etc);
3) nimeni NU vă poate decade din ”drepturi” dar trebuie să comunicați cu instanța română, SÃ VÃ apărați DREPTUL la timp ;
3) ca soțul dvs. să nu aibă diverse motive, comunicați-i concret adresa dvs. și păstrați o PROBÃ ;
Notă : pt. binele dvs. ar fi indicat să vă angajați un BUN avocat, eventual un mandatar cu PROCURÃ SPECIALÃ cazului de reprezentare la partaj ;
4) ”smecherie" cu actul de proprietate? ”, în principiu NU dar democrația . . . ;
5) ”de semnalat este ca am plasticat actul original . . .”, NU e nicio problemă.Dezinformarea sau minciunile lansate de soț către copil : nu le luați în considerare, sunt doar afirmații netemeinice și răutăcioase ;
6) ”face un alt act din care, accidental, eu sa lipsesc”, Legal NU.Iar pt. amatorii de falsuri : Legea penală sancționează autorii ;

In general cand se face cadastru se cere certificatul fiscal de la impozite si taxe, puteti face o cerere prin care rugati sa ii puna interdictie privind instrainarea acestuia. Multe primarii lucreaza cu noile programe informatice in care sotul si sotia au roluri nominale unice, privind bunurile detinute si cotele acestor bunuri. Daca si primaria dvs lucreaza cu acest program informatic, sotul nu va putea face cadastrul fara certificatul fiscal emis pe numele dvs, care se elibereaza personal.

Interdictie se mai poate pune si la cadastru, unde a fost intabulat imobilul cand l-ati cumparat, acolo aratati motivele dvs.
Ceea ce poate instraina sotul este cota de 1/2 aflata in indiviziune, numai ca nu se va complica mai nimeni sa cumpere.

Un act de vanzare-cumparare pe tot imobilul nu va putea facein mod legal fara dvs. chiar si cu cartea funciara facuta.

In privinta unui proces de partaj, daca aveti domiciliul in alta tara atunci instanta este obligata sa va citeze pt un termen si sa va puna in vedere sa va alegeti un domiciliu in Romania pt a va cita mai usor. Deci odata toti trebuie s afiti citata personal, in strainatate, la adresa unde aveti domiciliul. Este un sfat bun cel dat anterior, anume acela de a va instiinta fostul sot in scris despre actualul domiciliu. Asa nu va putea spune ca nu a cunoscut ca domiciliati in fapt in strainatate.

Cat despre o eventuala decadere din drepturi, nu exista asa ceva.

Alte discuții în legătură

Cum sa transmit copilului o casa cumparata in timpul casatoriei de mine personal, daca dupa divort nu am facut partaj MikkyT MikkyT Pot sa vand copilului major casa pe care am dobandit-o in timpul casatoriei prin cumparare de la un unchi, daca desi am divortat nu am facut inca partaj? Ma ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil de la proprietari divortati care nu au facut partaj etudoana etudoana Buna ziua, Am urmatoarea problema. Doresc sa achizitionez un apartament care este detinut de doi proprietari, care au fost sot si sotie iar acum sunt ... (vezi toată discuția)
Intabulare apartament menacao menacao Buna ziua,avem un apartament cumparat in timpul casatorie,tot din timpul casatoriei a rezultat si un baiat(fiind acum major)in acel apartament lucuind acum ... (vezi toată discuția)