avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cumparare imobil de la proprietari divortati care nu ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cumparare imobil de la proprietari divortati care nu au facut partaj

Buna ziua,

Am urmatoarea problema. Doresc sa achizitionez un apartament care este detinut de doi proprietari, care au fost sot si sotie iar acum sunt divortati. Ei spun ca nu exista actiune de partaj pt respectivul imobil.

Imobilul a fost achizitionat prin ctr de vanzare-cumparare de catre ambii proprietari cand erau sot si sotie. Pentru achitarea lui, sotul a facut un imprumut doar pe numele lui. Imprumutul a fost rambursat integral, existand dovanda ca sotul nu mai are nicio datorie fata de banca cu privire la imprumutul respectiv.

Ulterior, cei doi au divortat (in 2003), iar dupa au intabulat apartamentul pe amandoi (in 2011). In intabulare se precizeza ca cei doi detin fiecare in "cota neprecizata" imobilul. Exista si un extras de carte funciara, in care se specifica acelasi lucru, ca cei doi sunt proprietari cu "cota neprecizata".

In acest context, exista vreun risc pt achizitionarea acestui imobil ca urmare a faptului ca proprietarii sunt divortati? Este ok daca scrie "cota neprecizata" pe Intabulare si cadastru, si in extrasul de carte functiara, asta insemnand ca nu a fost facut partaj pe imobilul respectiv?
Se poate obtine de undeva vreo dovada ca nu s-a facut partaj vreodata pe respectivul imobil? La ce ar trebui sa acord atentie la incheierea actelor de cumparare a imobilului?
Si, de asemenea, daca nu a existat partaj, dar ei sunt divortati si nu se stie exact in ce cota detine fiecare imobilul respectiv, cum ma impacteaza pe mine cand achit contravaloarea imobilului; cum ar trebui sa procedez?

Va multumesc anticipat pt. sfaturi!
Oana
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 11:21, 19 Noiembrie 2012
Buna ziua,

faptul ca cei doi nu au partajat imobilul nu constituie un impediment la vanzare. Cata vreme ambii proprietari va semneaza contractul de vanzare cumparare, nu exista niciun fel de problema iar dvs veti deveni proprietar cu acte in regula.

Avocat Constantin Boncu
Apartamentul il vor vinde ambii fosti soti, impreuna. In actul de cumparare se va trece ca isi recunoasc o contributie egala ( sau cum stabilesc ei ) si astfel X incaseaza jumatate din pret, iar Y incaseaza cealalta jumatate.
Oricum, actul se va face fara niciun risc pt dvs si fara costuri suplimentare la notar.
Dupa parerea mea ar trebui sa lasati cei doi soti sa-si rezolve problemele legate de cote caci riscati sa intrati intr-o zona de negocieri ce ar putea bloca vanzarea. Cel mai bine ar fi sa le platiti banii la comun, urmand ca cei doi soti sa decida asupra impartirii sumei.

Avocat Constantin Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj cristinachitu cristinachitu Exista un termen in care trebuie facut partajul dupa divort? (vezi toată discuția)
Cummparare locuinta cote parti mihai32_ mihai32_ Doresc achizitionarea unui apartament care este detinut de catre proprietari pe cote parti de cate 1/2. In contractul de vanzare cumparare al imobilului sunt ... (vezi toată discuția)
Partaj Vicky1 Vicky1 Buna ziua. Fostul sot doreste sa mergem la notariat pentru a face partajul. Am cumparat in timpul casniciei un apartament de la mama si sora mea, ... (vezi toată discuția)