prin anul 2007 am semnat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, eu fiind nuda proprietate a imobilului iar unchiul meu cumparator al dreptului de uzufruct viager cu suma trecuta in contract. Unchiul este fratele lui mama si are un retard mintal nu stie sa scrie, sa citeasca, sa numere, dar te poti intelege foarte bine cu el, metionez faptul ca in trecut el locuia cu bunica, iar bunica a decis sa ii vanda mamei mele(fiica) si tatalui meu imobilul in care locuia bunica si unchiul cu conditia de ai intretine cu uzufruct viager pe amandoi.Bunica a murit iar casa in care locuia s-a vandut dar unchiul este in continuare in grija noastra cu dreptul de uzufruct viager mentionat mai sus....(cand s-a semnat contractul parintii nu au putut fi de fata, lucrau in strainatate dar mi-au trimis bani necesari mie ptr achizitionarea imobilului mai mentionez faptul ca am fost ajutati(nu financiar) in mare parte si de celalalt frate al mamei. el s-a ocupat si de acte la notar..!) Anul asta parintii au fost trecuti si ei in contract in felul urmator- unchiul "cesionez cu titlu gratuit cota de 1/2 parte din dreptul meu de uzufruct viager asupra imobilului...in favoarea surorii mele si al sotului ei,in cote egale pentru fiecare" asa e scris in contract si am fost de acord atat eu cat si unchiul. Pana aici toate bune, dar apare o problema din partea unchiului care ne-a ajutat fratele celor 2(mama si unchiul cu uzufruct viager) spunand ca nu avem niciun drept sa modificam contractul fara acordul lui si ca el este tutore legal al unchiului trecut in contract desi nu este adevarat. Aici am vrut sa ajung, are vreun drept dansul , ar putea ataca in instanta pe fond ca s-a facut o donatie mascata parintilor trecuti ulterior in contract sau ar putea sustine ca fratele nu a avut discernamant in momentu semnari desi in contract s-a specificat ca nu stie sa citeasca dar i sau adus la cunostinta si a fost de acord...va multumesc cu Respect.
1. Vânzarea cu păstrarea uzufructului, de către părinți unuia dintre copii, este atacabilă de către ceilalți copii. Asta e foarte clar. Pentru a fi valabilă această vânzare, cumpărătorul va trebui să dovedească faptul că a plătit prețul și că acel preț este unul real.
Deci, din acest punct de vedere, dacă puteți dovedi că mama D-voastră și unchiul a plătit prețul, celălalt unchi nu va avea câștig de cauză.
2. Problema discernământului de mai delicată. Dacă unchiul D-voastră nu avea exercițiul drepturilor civile la momentul vânzării (era pus sub interdicție), doar tutorele putea să încheie acte pe seama și în numele lui.
Dacă însă punerea sub intedicție a survenit după vânzarea respectivă, atunci unchiul D-voastră (care din câte înțeleg acum este tutorele fratelui său) va trebui să demostreze că la momentul vânzării fratele lui nu a avut discernământ, ceea ce mi se pare destul de greu.
Părerea mea este cp ar trebui să consultați un avocat care să-și facă o imagine de ansamblu a problemei după consultarea actelor pe care le aveți.
Detalii succesiune !!!
ion23
Va rog frumos sa ma ajutati daca se poate cu cateva informatii utile.
Pe scurt, bunicii mei din partea mamei aveau 2 proprietati (1 apartament si 1 gospodarie ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contract ?
hecla
Buna ziua, as avea nevoie de sfatul d-voastra. As dori sa stiu ce fel de contract as putea incheia cu mama, in care nu e necesar acordul unchiului meu( el ... (vezi toată discuția)