avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit ipotecar pe casa parintilor, ce drept am la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit ipotecar pe casa parintilor, ce drept am la casa?

Buna ziua. Parintii mei au inceput o casa, pe care nu au ma putut-o finaliza. Impreuna cu sotul am facut un credit ipotecar cu garantie casa parintilor, care in momentul ipotecarii era la rosu. Am folosit creditul pentru finalizarea casei si mobilarii acesteia, cu conditia ca parintii sa ne faca acte pe casa in final. Intre timp tatal meu a luat-o pe calea bauturii si nu mai vrea sa ne faca acte pe casa, insa noi platim in continuare creditul. Locuim in casa si nu avem unde sa mergem in alta parte si nici posibilitate financiara sa mai facem altceva. Tatal meu a baut dintotdeauna, insa mama l-a acceptat asa de dragul nostru, ins ain ultima perioada a devenit foarte agresiv cu ea si cu noi. In cazul in care mama ar vrea sa divorteze, ce drept ar avea la casa. Iar daca nu divorteaza ce drept am eu la casa? In instanta as puitea dovedi ca de fapt eu am finalizat-o si ca practic mai mult de jumatate este a mea? As putea sa-l fortez sa-mi faca acte?
Cel mai recent răspuns: Adol , utilizator 18:47, 8 Septembrie 2012
Sunt mai multe aspecte ce trebuie lamurite. In primul rand, daca imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei. Daca a devenit proprietatea parintilor dv. in timpul casatoriei, atunci se considera bun comun, iar in cadrul unui divort, instanta va stabili ca unul dintre acestia, cel mai probabil mama, sa pastreze in posesie imobilul, iar tatalui dv sa i se acorde o suma (numita sulta), ca si compensatie pentru dreptul sau.

Un alt aspect este acela ca, fiind ipotecat imobilul datorita creditului, banca este cea care dispune imobil, in situatia in care creditul nu este achitat. Imobilul nu poate fi vandut in toata aceasta perioada, fara acordul bancii.
acte nu puteti cere instantei, dar puteti cere despagubiri sporul de valoare adus la casa, deci o suma de bani
Aveti un drept de creanta echivalent cu cuantumul sumei de bani folosita pentru investitii.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Imobilul a fost dobindit de parinti in timpul casatoriei. Cunosc faptul ca este bun comun si ca ambii au drept la sulta in cazul in care imobilul se atribuie unuia dintre ei. Insa tatal meu a parasit domiciliul de mai multe ori, luaind toti banii din casa si de cate ori se intoarce este si mai inversunat. Mama mea a avut cancer iar acum nu mai poate lucra, are o pensie de 350 lei si depinde financiar de el. Ar putea sa-*l oblige in instanta macar sa plateasca si el din contributiile la casa, gen impozit, asigurare, utilitati, pe care le suportam doar noi si mama mea? As putea sa-l oblig sa-mi resituie din suma achitata la banca? La inceput, can am facut creditul, ne-a promis ca ne va ajuta cu rata, insa pana acum nu mi-a dat un leu. Eu am venituri de pana la 2000 lei lunar, iar el de cel putin 3000 lei pe care ii foloseste doar pentru el. Ce pot face sa am o siguranta ca nu platesc pentru o casa care e posibil sa nu fie niciodata a mea. Banca ce ar putea decide in cazul in care parintii ar divorta, posibil sa nu fie de acord cu partajul? Ati mai auzit de cazuri similare? Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire prin credit ipotecar briliant_desguise briliant_desguise Buna ziua, Postez acest mesaj aici, din pacate nu am gasit o sectiune dedicata strict unui astfel de subiect... Sper sa ma ajutati cu un raspuns, chiar daca ... (vezi toată discuția)
Creditele de nevoi personale se pot împarti la partaj? M343 M343 Bună ziua! Haideți sa va prezint familia mea neobișnuită! Părinții mei au divorțat recent. Au fost împreună 20 de ani, timp în care au dorit sa ... (vezi toată discuția)
Imprumut banca remusbucur87 remusbucur87 Buna ziua. Am urmatoarea problema: tatal meu a luat un credit din banca pe care nu o sa reuseasca sa il plateasca. El are mai multe proprietati pe care o sa ... (vezi toată discuția)