1. Am realizat un portal informativ-educational, acesta s-a dezvoltat destul demult. Cum sa procedez pentru a-mi proteja munca investita?
Informatiile pe site sunt in parte munca proprie in decursul facultatii si dupa, cat si articole realizate de catre colegi din timpul facultatii. Totodata pe site sunt si informatii text, paragrafe din carti, pentru care am specificat autor/editura asemanator unei bibligrafii, insa nu am nici-un acord scris sau verbal, si nici nu pot delimita strict in cadrul unui articol care paragraf apartine unui titlu/autor si care este este rodul cunostintelor proprii, la fel si in cadrul informatiilor scrise de colegi, unele dintre ele fiind in fapt lucrari de licenta . Am dreptul de a scrie un pasaj dintr-o carte fara a cere acord de la autor/editura? si in ce conditii.
2. Pentru domeniu, acesta este unul extern, iar factura este pe persoana fizica. Este suficienta factura pentru a avea drepturile asupra site-ului?
3. Cum pot lega continutul informational de domeniu?
1. De regula, in materie de articole sau publicatii educationale, citarea autorului este permisa fara acordul prealabil, atata timp cat exista referire la lucrarea si autorul citat.
In ceea ce priveste protejarea acestei munci, acest lucru este practic imposibil de facut. Nu veti putea obtine drepturi de autor pentru articolele realizate de colegi, pentru paragrafe din carti sau citate din alti autori.
2. La inregistrarea domeniului, chiar si extern, ati trecut datele de identificare ale proprietarului domeniului. Acest aspect al proprietatii domeniului este usor de dovedit. Insa in ceea ce priveste informatiile publicate pe site nu este dovada factura externa. Aceasta va putea doar dovedi ca dvs. sunteti cel care sustine financiar acest proiect de portal.
3. Nu puteti. Orice informatie, orice site accesat pe internet este descarcat pe calculatorul vizitatorului. Practic, in momentul in care dvs. vizionati o informatie "pe net", in realitate aceasta informatie este deja descarcata de pe internet, scrisa provizoriu pe calculatorul dvs. si ulterior afisata pe monitorul dvs.
Acest aspect tehnic face ca orice mentiune in cadrul informatiei publicate sa poata fi - mai mult sau mai putin usor - alterata sau chiar stearsa de catre persoanele care viziteaza portalul dvs, facand totodata imposibila dovada legaturii dintre textul modificat si portalul dvs. de pe internet.
Pentru informatii mai detaliate va sugerez sa contactati un specialist in informatica pentru a vedea in ce masura eventuale protocoale de criptare sau securizare informationala ar fi aplicabile proiectului dvs.
Eu am o nelamurire in ceea ce priveste dreptul de autor asupra unui text de prezentare compus de o companie si postat pe propriul website.
Acelasi text, si paragrafe identice au fost descoperite pe un site din acelasi domeniu de activitate, fara a exista un parteneriat sau colaborare intre cele doua companii.
Dovada ca acest text exista de mai bine de 1an pe websiteul companiei si ii apartine pe deplin poate fi facuta cu ajutorul e-mailului ce contine semnatura digitala (textur respectiv a fost trimis intre angajati, pentru a cere feedback inainte de a fi postat pe site).
Poate fi acuzata compania ce a copiat textul, de plagiat sau incalcare a dreptului de autor, daca se face dovada ca acest text exista deja pe website-ul original, iar ei l-au "furat" cu copy/paste?
Companie este inregistrata la OSIM, dar nu si continutul site-ului (texte si imagini)
Drepturi ebook
rl_lucian
Buna ziua,
Cu eforturi considerabile am reusit sa elaborez un ebook pe care as dori sa il comercializez prin intermediul internetului. Nu doresc ... (vezi toată discuția)