avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... somatie pentru neplata datoriilor pentru intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

somatie pentru neplata datoriilor pentru intretinere

Va rog sa ma ajutati cu informatii in urmatoarea situatie:o persoana bonlava psihic(schizofrenie) ,proprietara unui apartament cu o camera, cu un venit(pensie) de 420 lei pe luna, a fost somata sa plateasca o restanta de aprox. 1500 lei.
Persoana bonlava are 63 ani, nu are sot si nici copii si a ramas in pensie de boala de la varsta de 35 ani.Singura ruda viata este o sora care locuieste in alta localitate(la 500km departare) si care nu o poate ajuta material.
Data fiind situatia descrisa mai sus ce poate face aceasta persoana pentru a nu ajunge in situatia unei executari silite si de a ramane pe strada?.Poate prezenta acte la proces din care sa reiasa ca este bonlava?. Sunt facilitati la plata intretinerii de care aceste persoane pot beneficia?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:13, 1 Octombrie 2012
Va multumesc pentru raspunsurile dumneavaoastra.Intre timp asociatia de proprietari a dat-o in judecata pe persoana despre care v-am scris, pentru a-si recupera suma datorata de aceasta.Nu exista nici o posibilitate ca suma restanta sa fie recuperata din alte surse(asa spune presedinta asociatiei) .Am incercat sa conving persoana bonlava, sa mearga la un azil, unde ar avea ingrijire din partea unui personal specializat, dar refuza acest lucru.

@Dedu 86-va rog sa-mi spuneti cine anume trebuie sa desemneze un curator pentru bonlavul psihic si ce anume implica acest lucru.
In primul rand persoana trebuie internata intr-un spital de specialitate sau prezentata la un medic psihiatru care ii va stabili diagnosticul.
Cu acest diagnostic trebuie sa mearga cineva cu ea la Institutul de medicina legala unde exista o comisie care isi desfasoara activitatea cateva zile pe luna (nu stiu exact programul) Trebuie programata inainte.
De asemenea trebuie facuta o cerere catre primarie unde exista un serviciu de asistenta sociala care isi va trimite functionarii sa faca ancheta sociala pentru stabilirea unei persoane care ar putea deveni curatorul bolnavei.

Cu tot acest dosar viitorul curator se va prezenta in instanta pentru stabilirea curatelei.

Necazul cu acest gen de persoane este ca pentru unele din ele rudele nu vor sa mai stie de existenta lor, iar din partea persoanei, aceasta va refuza intotdeauna sa mearga la doctor sau sa se interneze in vreun azil.
Trebuie sa va spun insa ca acest aspect este lasat de izbeliste de autoritati, nu exista proceduri stabilite cu rigurozitate, nu se ocupa nimeni de asemenea cazuri, unele fara apartinatori sau cu apartinatori nestiuti sau indiferenti.

Practic este o problema foarte serioasa pe care nimeni nu vrea sa o rezolve. Locuri in camine specializate nu exista, pentru ca nu poate fi internata in orice fel de camin, iar in camine particulare nici nu se pune problema. Costurile sunt astronomice (cca 100 lei / zi, daca nu si mai mult).

Cred ca solutia ar fi sa nu o mai puneti la intretinere. Oricum sunt niste bani pe care nu-i veti recupera si acesti bani ramasi in restanta va va apasa din ce in ce mai mult. Sau sa-i puneti ceva cheltuieli, dar nu prea mari.
Nu stiu, e o situatie fara iesire, un "hau" in care asociatiile care se pricopsesc cu cazuri din acestea ar trebui sa-si faca o adevarata strategie de abordare a problemei.

Cunosc situatia foarte bine, dar din fericire cu cazuri care sunt sau au fost asistate de familie, intr-o masura oarecare.
Grija noastra, a familiei si a vecinilor, era si este ca persoana sa nu faca "nefacuta", adica sa inunde sau sa dea foc la casa....:(
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2012
elga50, moderator
Instanta de judecata in temeiul documentelor medicale care atesta starea concreta de sanatate a persoanei pentru care se solicita numirea de curator ,daca se constatata ca aceasta se afla in incapacitate de a-si administra singura bunurile sau sa-si apere interesele, daca exista propunerea Autoritatii tutelare din cadrul Serviciului Public de Asistenta Sociala , institutie care, la solicitarea instantei poate dispune si efectua o ancheta sociala la domiciliul partilor, care sa concluzioneze asupra existentei conditiilor necesare instituirii curatorului instanta apreciaza daca se impune numirea unei curator pe seama acesteia- daca sunt intrunite conditiile prev. de art. 178, art. 180 alin. 1 si art. 182 Cod civil.
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra.Am reusit intre timp cu ajutorul
substantial al doctoritei curante, sa o internam pe pacienta la un spital de psihiatrie.
Am discutat cu presedinta asociatiei de locatari si aceasta nu este de acord ca persoana bonlava sa nu fie trecuta la intretinere. Mai mult de atat, nu doreste sa ia in considerare nici cererea pe care am facut-o pentru scutirea sumei pentru cheltuielile pe persoana, de beneficiaza care un locatar lipseste pe o perioada mai mare de 15 zile, spunand ca la asociatia lor nu se fac astfel scutiri.Va rog sa-mi spuneti daca mai este valabila aceasta reglementare, privind scutirea la plata unor cheltuieli pentru cineva lipseste o perioada mai lunga de la domiciliu.Va multumesc anticipat.
In HG 1588/2007 se spune:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
[...]
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorii intretinere de la un tolerat ionela20009 ionela20009 buna ziua , se pot recupera prin instanta datoriile acumulate la intretinere (dupa achitarea acestora) acumulate dea lungul a trei ani de un fost tolerat ... (vezi toată discuția)
Recuperare debit tolerat , in prezent abuziv ionela20009 ionela20009 buna ziua , se pot recupera prin instanta datoriile acumulate la intretinere (dupa achitarea acestora) acumulate dea lungul a trei ani de un fost tolerat ... (vezi toată discuția)
Sora mea în vârstă de 73 ani , diabetică, cardiacă, hipertensivă, ... catalina1245 catalina1245 Sora mea în vârstă de 73 ani , diabetică, cardiacă, hipertensivă, obeză și alte multe boli. Are o pensie de 2100 Ron și nu se încadrează în nici un ... (vezi toată discuția)