Bună seara! Parchetul stabileşte prin ordonanţă că trebuie să plătesc 150 lei. Banii sunt popriţi din salariu de către DGFP, la ordinul parchetului. Instanţa desfiinţează ordonanţa, dar banii erau deja la DGFP. Salariul este un bun privat din care parchetul în mod nelegal a dispus reţinerea sumei de mai sus. Pentru recuperarea acestei sume, trebuie făcută o acţiune în revendicare(art.563 C.civ-Proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o altă persoană care îl deţine fără drept. El are, de asemenea, dreptul la despăgubiri, dacă este cazul.) cu despagubiri(dobanda legala), sau contestaţie la executare? La ce articol din lege motivez cererea IN DREPT ? Nu au trecut cei 3 ani de prescripţie.Nu am depus contestatie la executare la DGFP in cele 15 zile,pentru ca oricum hotararea instantei a venit dupa mai bine de un an de la poprire. Mulţumesc!
Întrucât acțiunea în revendicare este un mijloc de apărare în justiție a dreptului de proprietate privată prevăzut de art. 563 și următoarele din noul C.Civil precum și a dreptului de proprietate publică prevăzut de art. 865 alin.(3) din același cod amintit mai sus.Acțiunea respectivă reprezinta acea acțiunea în justiție aflata la îndemâna proprietarului bunului împotriva posesorului sau împotriva altei persoane care deține bunul respectiv, fără drept.Pe lângă invocarea cu prioritate a prevederilor Constituției, Convenției Europene a Drepturilor Omului, invocați și articolele din noul C.Civil mai sus arătate.
In aceasta situatie exista o singura actiune speciala - intoarcerea executarii. O astfel de actiune trebuie sa promovati si nu actiunea in revendicare sau actiune in pretentii.
Succes!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Actiunea posesorie
triton10
Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti ce mijloace juridice are la indemana proprietarul unui imobil, a carui posesie este tulburata de peste un an, in conditiile in ... (vezi toată discuția)