avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proces penal. Copii Xerox dupa dosar penal aflat la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Proces penal. Copii Xerox dupa dosar penal aflat la prima instanta

Buna seara.

Doresc sa intreb comunitatea acestui forum, daca pretul achitat (la negru) de 3.15 lei, nu pare a fi prea ridicat pentru copierea xerox a unei singure file dintr-un dosar penal?

La noi, pentru a primi o copie Xerox dupa o singura fila dintr-un dosar penal costa 3.15 lei. Acest pret este alcatuit din: 2 lei taxa judiciara de timbru, 0.15 bani tibru judiciar si 1 leu/fila Xerox.
Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2012
Marka, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:56, 10 Septembrie 2012
Nu cred ca poate fi un asemena pret pentru o singura fila.

Ar fi atat de scump incat deja mai nimeni nu s-ar mai putea apara dupa ce ar face xerox dupa dosar.
Adica oamenii ar cam fi obligati sa aiba avocat din oficiu.

3,15 lei x 1000 de pagini ar da o suma destul de mare...

La fel ar cam fi si daca ar fi 100 de pagini.

Avocatul nu va primi bani suficienti pentru xerox deoarece ar fi prea scump...

Cat ar putea sa fie onorariu de avocat daca xeroxul ar costa asa de mult...pentru ca in mod logic xeroxul nu poate fi mai scump decat onorariu de avocat...
Va dau un exemplu:

Ma duc la arhiva sa solicit dintr-un dosar penal copii Xerox dupa un numar de 10 de file. Pentru aceste 10 file mi se solicita urmatoarele:

Plata la primarie de 2 X 2 lei taxa judiciara de timbru = 4.00 lei.
4 bucati timbre judiciare de 0.15 bani = 0.60 lei
Si 1 leu/fila Xerox = 10.00 lei (la negru, nu se ofera bon fiscal)

In total contravaloarea celor 10 file – 14.60 de bani.
acocat_lascoschi@yahoo.com

Pai tocmai asta este problema. Spatiul arhivei este destul de mic si deseori acolo sunt mai multi avocati care studiaza dosarele. Asa cum probabil stiti, in arhiva este destul de greu sa studiezi un dosar mai ales pentru ca mereu un avocat intra, altul iese, mai sunt si partile din procese care la randul lor intra/ies din arhiva, iar in conditiile in care, omul este deranjat de mai multe ori, risca sa nu observe detalii relevante din dosare, astfel ramane solutia solicitarii copiilor Xerox si de aici incep problemele.

Daca omul are nevoie de o singura fila, asa cum am aratat mai sus, costa 3.15 lei.

Daca pentru a construi o aparare buna avocatul are nevoie de 200 de file pe care ar dori sa le studieze acasa, costul ar ajunge undeva la 300 de lei, insa acest pret mi se pare deja mult peste pretul normal ce poate fi achitat de cei care ajung sa se judece in instante.

In orice dosar penal, rechizitoriul, declaratiile de martori de la urmarirea penala si din instanta, declaratia inculpatului/inculpatilor, incheierile de sedinta, expertiza (daca este cazul) au cel putin 300-400 de file, iar numarul acestora creste cu ocazia fiecarei sedinte de judecata. Daca mai adaugam si inregistrari telefonice, planse foto, contraexpertize etc. numarul filelor necesare avocatului pot depasi 500, astfel se ajunge in situatia ca numai la fond sa se achite 7-800 de lei/inculpat pentru copii Xerox.

Nu este cam mult?

Daca omul este trimis in judecata nedrept si este achitat, acesti bani nici macar nu pot fi recuperati, avand in vedere ca nu se da bon fiscal pe cea mai mare parte a valorii platite.
Da, in caz de achitare omul nevinovat isi va pierde orice sanse de a dovedi banii cheltuiti pe xerox.
Sa stiti insa ca ar cam trebui sa va dea si factura in afara de bonul fical ca sa se faca o dovada certa in fata instantei.
Dar...daca nici bon fiscal nu va dau de factura nu are sens sa mai vorbim.

E posibil sa se mearga pe ideea ca toti sunt vinovati acolo de unde sunteti si nimeni nu are nevoie de bon si de factura din moment ce urmeaza a fi condamnat...
Cei condamnati nu au dreptul sa isi recupereze banii dati la xerox.
Doar cei nevinovati ar avea acest drept.

800 lei pentru xerox ar putea insemna ca va costa mai mult decat ar avea dreptul sa primeasca avocatul din oficiu.
Adica asa cum spuneam...xeroxul sa va coste mai mult decat avocatul...ceea ce nu prea ar fi in regula daca analizam situatia in mod obiectiv...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copie act - din dosar - judecatorie oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns. Trebuie sa cer o copie dupa un act redactat de Primarie, dintr-un Dosar aflat la Judecatorie. Va ... (vezi toată discuția)
Copie dosar - drept civil alfredp alfredp In ce mod pot obtine o copie a unui dosar in care eu sant paratul? De la arhiva judecatoriei mi s-a comunicat ca pot doar '' sa - l studiez '' !? (vezi toată discuția)
Copie dosar cris87 cris87 buna ziua sunt intr-un proces de stabilire paternitate ,am facut testul adn insa rezultatul v-a fi trimis prin posta direct la judecatorie,abia dupa o luna si ... (vezi toată discuția)