petricapetrisor a scris:
Patrick, dar cum sunt lucrurile ?
„Dacă cineva ar crede că prin vot putem să schimbăm ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”
- Mark Twain
Cred că nimic din toată povestea asta cu democrația nu prea are nimic de a face cu realitatea. De mai bine de 15 ani (respectiv de la alegerile din 1996) nu mă mai interesează nimic din toate acestea - alegeri, referendumuri, UE, NATO și alte de astea.
Cred că cel mai bine e ca fiecare să încerce să facă ceva bun pe măsura puterilor și a propriilor convingeri și să nu se bazeze sau să-și facă iluzii în legătură cu politicieni, politică, democrație etc.
Este tot mai evident că principiile de bază ale democrației, respectiv votul direct și egal, sau răspunderea politică la care pot fi trași politicienii sunt niște instituții care nu mai corespund nevoilor societății (de fapt cred că a fost doar o iluzie că au corepuns cândva).
În fond ce reprezintă cei 200 - 300 de ani de democrație ai Americii (în Europa perioada este chiar mai scurtă) față de miile de ani care au trecut peste China sau peste alte imperii în decursul istoriei fără să cunoască nimic din tot ce însemană democrație, alegeri și alte prostii de astea? Și totuși au fost niște societăți clădite pe niște principii care au rezistat în timp și chiar s-au dezvoltat fără să aibă nimic de a face cu „principiile democrației” pe care le dezbatem așa de intens azi.
Deci, haideți să fim serioși și să nu ne consumăm energia cu astfel de discuții și dezbateri sterile.
Chiar nu au nici un rost și nu ajută la nimic. ;)