Buna ziua,
In urma cu un an am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament la etajul 5 intr-un imobil aflat in stadiul de constructie (etajul 1 din 15 planificate). Prin acesta se specifica ca o treime din pret sa fie platita la intocmirea antecontractului, o treime cand apartamentul se afla in stadiul "la rosu" si ultima treime cand se intocmeste contractul de cumparare vanzare a apartamentului la stadiul de gri, adica in luna decembrie anul acesta. Din pacate constructia nu a avansat asa cum s-a promis iar imobilul a ajuns aproape la etajul 5 „in rosu”, acum cu trei luni inainte de atingerea termenului de predare. Datorita faptului ca blocul se construieste cu fiecare etaj "la rosu" in loc de situatia normala in care mai intai se toarna structura de rezistenta a intregului imobil dupa care se face compartimentarea, s-a ajuns la situatia ca cei de la etajele inferioare sa fie nevoiti sa plateasca a doua sarja de bani cu trei luni inainte de termenul la care intregul imobil trebuia sa fie finisat. Datorita faptului ca in presa au inceput sa apara articole despre firma respectiva ca s-ar afla in impas financial, ingrijorarea mea este urmatoarea:
1. Este posibil ca avansul dat pana acum sa fie pierdut deoarece exista o ipoteca de rang I pe imobil in favoarea bancii la care dezvoltatorul s-a imprumutat intre timp.
2. Deoarece termenul de a plati a doua treieme din bani o sa vina cu putin inainte de expirarea termenului final din antecontract (decembrie 2012) o sa ma aflu in situatia de a refuza sa mai platesc ceva si o sa pierd cu siguranta avansul dat pana acum, sau sa platesc inca o treime si sa pierd aproape sigur dublul sumei de pana acum.
Intrebarea mea este urmatoarea: exista vre-un temei juridic de a anula antecontractul si recupera avansul dat, acum cu 3 luni inainte de termen cand este imposibil pentru dezvoltator sa mai construiasca inca 10 etaje si sa finiseze cladirea la timp (considerand ca el a mers in ritmul de 4 etaje intr-un an)? Sau care este cea mai buna varianta pentru mine in cazul iminentei unui faliment din partea dezvoltatorului si imposibilitatii de a termina vreodata constructia?
Va multumesc pentru suport.
1. da. din nefericire, banca preia imobilul , dsv ramaneti cu dreptul de creanta , deoarece nu aveti ipoteca.intai executa creditorii ipotecari , apoi cei ca dvs. iar daca firma intra in faliment e vai si amar....cele mai multe sunt SRL-uri cu capitalsocial de 200 RON, adica ...ce puteti executa#-o
consultati un avocat la cazul in speta poate gaseste o solutie...;) deoarece nu puteti invoca doar temeri....din nefericire la noi nu exista sanctiuni pentru asa ceva.
Nu se poate demonstra incapacitatea dezvoltatorului de a respecta finalizarea lucrarii la termenul stabilit in antecontract, inainte de efectuarea celei de-a doua plati? Pentru ca nu este doar o temere, ci o evidenta: nu poate sa construiasca 10 etaje in trei luni cand el a construit doar 4 etaje intr-un an!
Va multumesc.
Nu are nimeni nici o sugestie ce as putea sa fac? Sa platesc a doua rata si sa astept inplinirea termenului antecontractului ca sa incerc sa recuperez toti banii, sau sa nu mai dau nimic si sa incerc sa anulez antecontractul inainte de platirea celei de-a doua rate?
Multumesc
Este tardiv raspunsul meu, dar poate foloseste cuiva raspinsul,; depinde si de detalierea clauzelor din contract, ma refer la faptul ca o casa/ constructie, apartament la rosu inseamna ca are fundatie, pereti si acoperis. Ori, dupa cum ati spus ca termina la rosu cate un palier, nu este suficient, apartamentul pentru a fi la rosu trebuie sa aiba minim elementele de baza ale unei constructii, adica inclusiv acoperisul. Expresia ”la rosu” nu are nimic de a face cu respectiva culoare, rosie, ci are de a face cu un anumit stadiu de realizare a constructiei, cladirea poate fi alba daca e realizata din BCA sau gri daca se folosesc boltari etc., la rosu inseamna sa aiba elementele mentionate. Doar daca nu scrie alfel in antecontract, adica acesta sa defineasca altfel ce inseamna ”la rosu”.
Codul fiscal, fara a contine nimic despre rosu, precizeaza ca orice constructie se impoziteaza din momentul in care are elementele esentiale ale unei cladiri: structura de rezistenta, pereti si acoperis.