avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti ce acte sunt necesarea pt iesirea din indiviziune si unde trebuie depusa cererea. Precizez ca proprietarii sunt de comun acord privind partea fiecaruia ce-i va reveni in urma iesirii din indiviziune.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MariaBalasa , utilizator 08:51, 16 Septembrie 2012
Birou_de_Mediator a scris:

Daca partile au ajuns la un consens, puteti merge la notar.
Mai exista si varianta instantei + mediator, pentru a putea recupera integral taxa de timbru achitata. Din acest punct de vedere costurile sunt mai mici in cea de a doua varianta


Multumesc pt raspuns! Am uitat sa mentionez ca nu este vorba despre o mostenire, ci despre un teren cu suprafata de 100 mp, impartit la doi proprietari, fiecare avand 50 mp. In actele de proprietate nu se precizeaza care lot revine fiecaruia, iar unul dintre ei, respectiv tatal meu, doreste sa ridice o mica constructie, de aceea vrea sa faca aceasta iesire din indiviziune, pt a-si putea scoate certificatele necesare.
Mai sus am raspuns utilizatorului MariaBalasa pentru partajul succesoral, dar este valabil si pentru iesirea din indiviziune.

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 192/2006 se poate recurge la mediere, pentru:
- litigii de natura civila (granituiri, revendicare, evacuare, pretentii, obligatia de a face, executare silita, etc);
- litigii de natura comerciala;
- litigiile de familie: neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, precum si orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii, respectiv in legatura cu divortul si cererile accesorii acestuia;
- litigii avand ca obiect conflictele din domeniul protectiei consumatorilor: in cazul in care consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectarii clauzelor contractuale ori a garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si agentii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute de legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;
- in materia conflictelor de drepturi in domeniul litigiilor de munca ;
- in materie penala: numai in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca raspunderea penala este inlaturata prin retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor.

Nu va puteti adresa mediatorului, pentru conflictele cu referire la drepturile strict personale sau drepturile de care partile nu pot dispune.
Conflictul poate fi solutionat prin mediere, in tot sau in parte, atat in faza judiciara dar si in faza extrajudiciara.

....si inca ceva foarte important: Potrivit legii nr.202/2010 privind unele masuri pentru accelererea solutionarii proceselor, informarea cu privire la mediere este GRATUITA.

In consecinta intrati pe tabloul mediatorilor, cautati un mediator in orasul dvs. de resedinta si dati un telefon pentru informare sau vizita la biroul acestuia. Daca doriti sa fiti informat doar la telefon, puteti suna si un mediator din Constanta, chiar daca locuiti in Arad. :)

[ link extern ] /

Medierea ca si serviciu public, este aspectata si in Directiva 52/2008 a CE.

Este util sa vizionati si link-ul urmator, avand in vedere ca medierea va deveni obligatorie, in anumite spete/domenii:
[ link extern ]




Am rugamintea sa- mi spuneti daca medierea, pe subiect de mostenire trebuie facuta tot in localitatea/ zona unde parintii decedati au avut ultimul domiciliu, ca si dezbaterea succesiunii la notar/ judecatorie. Multumiri.
Avand in vedere ca medierea este o procedura voluntara si nu obligatorie, aveti dreptul de a alege orice mediator de pe teritoriul Romaniei, indiferent de locatia biroului de mediere.
Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Partaj ContSters193525 ContSters193525 1.Daca intr-un proces de iesire din indiviziune am platit taxa judiciara iar la prima infatisare cadem deacord si dorim sa mergem la mediator ne recuperam ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune craciun jean craciun jean Tatal meu este decedat. Sunt in viata mama, eu si o sora a mea. Dorim sa rezolvam iesirea din indiviziune. Persoane cunoscute ne-au recomandat sa rezolvam ... (vezi toată discuția)
Costuri iesire indiviziune cotoi5 cotoi5 Buna, as vrea sa stiu ce costuri sunt pentru iesirea din indiviziune in instanta ? Si ce se intampla daca eu reclamantul nu-mi permit respectivele costuri? (vezi toată discuția)