avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantie

Buna dimineata.

Am fost angajat 2 ani la o firma perioada in care mi s-a retinut garantie. Din 14 August s-au facut restructurari shi am fost dat in preaviz. Azi e ultima zi de preaviz. In cat timp sunt obligati sa imi dea garantia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 13 Septembrie 2012
Potrivit Legii nr.221969, art.16, garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Unitatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre unitatea bancara sau CEC in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

In cazul refuzului de a vi se restitui garantia materiala retinuta, aveti posibilitatea de a actiona in instanta pe fostul angajator.
Zile calendarisice sau lucratoare?
In perioada preavizului nu s-a facut inventar si imi spun ca se face ulterior. De ce nu l-au facut de fata cu mine? Plus ca s-a trecut toata marfa pa alta firma de vreo 2 saptamani?
Intrucat textul de lege nu face referire exacta la zile lucratoare, cele 10 zile sunt zile calendaristice.
Multumesc mult. Sper sa fie suficient si sa imi dea garantia.
Asa cum am mai precizat, in cazul refuzului de a vi se restitui garantia materiala retinuta, aveti posibilitatea de a actiona in instanta pe fostul angajator si in acelasi timp puteti sesiza si ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, cum se procedeaza in cazul in care angajatorul nu ... Ioanamia Ioanamia Buna ziua, Cum se procedeaza in cazul in care angajatorul nu ii da posibilitatea angajatului la participarea inventarului in timpul preavizului. Si il obliga ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani garantie cristian_daniel cristian_daniel Buna ziua, m-am inscris pe acest site deoarece nu aveam unde sa ma interesez despre problema pe care o am si a-si dori o parere inainte de a merge la un ... (vezi toată discuția)
Returnare garantie gestiune comuna avril_dor avril_dor Buna ziua! Am lucrat la o firma de telefonie mobila din noiembrie 2007 pana in mai 2009 cand am intrat in concediu pt cresterea copilului. M-am intors la ... (vezi toată discuția)