Am urmatoarea problema: pentru acces de la drum pana la proprietatea mea, aflata la o diferenta de nivel de circa un metru de la drum, am construit o rampa de beton armat. Aceasta uneste limita proprietatii mele cu limita covorului asfaltic. Are o lungime in plan de circa 3 metri.
In momentul acesta, in localitatea in care se afla proprietatea respectiva se introduce reteaua de apa potabila. Solutia constructiva e de introducere a tevilor pe sant, pentru a evita deteriorarea asfaltului. Ca urmare, teoretic sapatura va trece prin rampa mea.
Intrebarea e: in caz ca nu se va putea instala conducta respectiva altfel decat prin saparea in rampa mea (tehnic exista posibilitati de evitare, insa nu stiu ce sanse am sa ma pot pune cu un tavalug format dintr-o primarie si o firma care lucreaza pentru primarie pe fonduri europene), cine va fi responsabil cu reparatia rampei? Exista vreo procedura prin care sa pot impune folosirea unei solutii tehnice contemporane (nu intru in detalii), care oricum va trebui sa fie folosita si in alte locuri pe parcursul derularii lucrarilor deoarece trecerea pe sub asfalt se va face in anumite portiuni?
Pentru a primi un raspuns corect, trebuie sa precizati daca rampa este facuta cu autorizatie de constructie sau cu avizul/certificatul de urbanism al primariei respective.
De asemenea rampa este intregral pe proprietatea dvs si/sau pe domeniul public al statului/primariei?
autorizatia mea de constructie cuprinde explicit "realizarea constructiei x si refacere imprejmuire". nu am referire la rampa de acces. deci nu am o autorizatie de constructie explicita pentru ea. initial era o rampa de pamant acolo, si la fel a fost si drumul comunal. asfaltarea s-a realizat in aceeasi perioada in care am betonat si eu accesul catre curtea mea. puteam lasa accesul pe rampa de pamant, insa ar fi aratat ridicol un gard de cateva zeci de mii de lei, drum asfaltat, si acces de la asfalt pana la mine in curte pe drum de pamant de 3 metri, pe care primaria nu avea nici o intentie sa-l asfalteze; de altfel nici nu a asfaltat nici un centimetru de drum catre proprietatile prin fata carora trece drumul asfaltat. este situata pe domeniul public.
Atâta vreme cât rampa respectivă nu este pe proprietatea d-voastră, nu aveţi absolut niciun drept să solicitaţi ca ea să fie reparată după introducerea reţelei de apă.
Se pare că aţi construit-o , în folosul d-voastră, a fost alegerea d-voastră să investiţi nişte bani în pe domeniul public, aşa că în conformitate cu L. 50-1991, UAT are dreptul să desfiinţeze , fără a mai apela la instanţă, orice construcţie de pe domeniul public sau privat al UAT, şi în plus să dea şi o amendă care nu e deloc mică pentru construire pe domeniul public
Dacă este pe proprietatea d-voastră, atunci primăria era obligată să vă solicite consimţământul autentic, şi chiar dacă nu l-aţi fi dat, are dreptul de a introduce această reţea de apă, fiind de utilitate publică. Dar, în acest caz, trebuia să refacă lucrarea, respectiv asfaltul.
Concluzia- lăsaţi să amplaseze pe unde aràtă traseul din Certificatul de urbanism şi vorbiţi cu cei care amplasează conducta, să repare betonul spart(şi bineînţeles, că nu gratis)
i
buna ziua, multumesc tuturor. se pare ca m-am stresat degeaba :). primarul si dirigintele de santier au decis ca solutia va fi sa taie 10cm din rampa mea si 10 cm din asfaltul lor, suficient pentru introducerea conductei, si apoi sa betoneze. m-am oferit sa betonez eu sau sa suport cheltuielile cu forajul orizontal, dar mi s-a spus ca nu e cazul. in fine, cand mi se intampla dinastea imi mai trece supararea ca nu am emigrat la timp :)