avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit ipotecar cesionat fara notificare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit ipotecar cesionat fara notificare

Banca a cesionat creditul meu cu ipoteca unei firme de recuperari. De la incheierea contractului de credit eu nu am primit absolut nici o hirtie de la banca. M-am trezit cu telefon de la recuperator ca am sa-i dau nu stiu ce sume astronomice de bani, umflata cu mult datoria mea.
Am actionat banca in judecata pentru lipsa notificarii si acum judecatorul spune ca nu era nevoie ca eu sa fiu notificat si ca actiunea mea nu are temei legal.Logic si de bun simt: Dvs. imi dati imprumut, spre exemplu, o suma X. In timp, dvs. dati datoria mea altcuiva si acel cineva vine la usa mea sa-mi ceara banii.
De unde stiu eu ca dau banii cui trebuie odata ce nu am fost anuntat de nici un fel? Cel care a preluat creditul mi-a trimis niste copii xerox prin care ma notifica de cesiune.
Cum adica niste copii xerox? Macar un act original, de la banca, sa stiu si eu cui sa platesc, nu sa platesc aiurea.
Nu inteleg de ce judecatorul spune ca nu e temei legal, pentru ca trebuia sa fiu oficial instiintat de catre banca. Scrie pina si in contractul dintre noi. Contract legalizat la notariat. Cind insa e vorba de cesiune, mi se trimite, in bataie de joc, la 6 luni dupa cesiune, de catre recuperator, nicidecum de catre banca, o copie xerox pe care puteam s-o fac si eu, oricine.
Ce parere aveti, cum poate fi convins judecatorul?
Multumesc.
Prevederile Noului Cod CIvil (similare în mare parte cu cele ale vechii reglementări) sunt:

Comunicarea si acceptarea cesiunii Art. 1.578
(1) Debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care:
a) accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa;
b) primeste o comunicare scrisa a cesiunii, pe suport hartie sau in format electronic, in
care se arata identitatea cesionarului, se identifica in mod rezonabil creanta cedata si se
solicita debitorului sa plateasca cesionarului. In cazul unei cesiuni partiale, trebuie
indicata si intinderea cesiunii.
(2) Inainte de acceptare sau de primirea comunicarii, debitorul nu se poate libera decat
platind cedentului.
(3) Atunci cand comunicarea cesiunii este facuta de cesionar, debitorul ii poate cere
acestuia sa ii prezinte dovada scrisa a cesiunii.
(4) Pana la primirea unei asemenea dovezi, debitorul poate sa suspende plata.
(5) Comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este
comunicata debitorului.”


După cum vedeți, prin comunicare cesiunea vă devine doar opozabilă. Necomunicarea ei nu însemană că aceasta nu este valabilă.
Cam așa spune textul de lege, iar ceea ce spuneți D-voastră referitor la copiile făcute și la cum este „în toată lumea asta” sunt doar vorbe.

Nu este posibil ca banca să vă refuze plata. Nu vă pot închide contul. Depuneți banii în contul D-voastră curent cu specificația că operațiunea reprezintă plata parțială la acel credit.
Dacă prin absurd nu vor să vă efectueze operațiunea puteți apela la un executor judecătoresc prin care să faceți consemnarea sumei respective la dispoziția băncii.

Nu cred că este în avantajul D-voastră să vă cramponați de acea notificare sau de acele copii primite de la firma de recuperare.
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
Patrick_, utilizator
Domnule Patrick, nu intelegeti ce spun si n-o sa mai raspund. Atit ati inteles dvs. ca ma cramponez? Nu am chef sa explic aici, e prea mult ce inseamna trecerea la o firma de recuperare ca vad ca nu cunoasteti insa ma judecati.
Noul cod civil nu se aplica in cazul meu.
Da, la banca nu s-a mai putut plati decit in contul firmei de recuperare, aveti idee ce zic??? Contul meu de la banca nu a mai fost operabil decit daca vroiam sa platesc in alt cont si spuneti-mi va rog un nume de executor sa mearga cu mine la banca sa ii oblige sa primeasca banii in contul meu initial si maine merg cu el. Se executa in urma unui proces, nu asa. NECOMUNICAREA CESIUNII duce la inopozabilitatea ei adica nu produce efecte asupra mea, ok?
Hai ca-mi pierd timpul aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita firma de recuperare mariuss.i mariuss.i Speta suna in felul urmator: Am contractat de la Banca X un card de cumparaturi in anul 2009 in valoare de 700 RON.In anul 2011 dupa ce am cheltuit aceasta ... (vezi toată discuția)
Cesiune datorie banca catre firma de recuperare creanta caprice caprice Buna ziua, De regula atunci cand o banca apeleaza la o firma de recuperare debite, banca sau acea firma anunta debitorul ca s-a cesionat creanta bancii ... (vezi toată discuția)
Confirmare notificare cesiune de creanță. ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)