avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zilele de CO neefectuate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zilele de CO neefectuate

Buna ziua,

Conform Codului Muncii, zilele de CO neefectuate de un angajat in termenul stabilit prin CCM "se pierd' . Trebuie emis vreun document in acest sens ?
Resursele Umane trebuie sa informeze conducerea societatii in acest sens pentru a se constata acest lucru printr-un act oficial?
Poate fi angajatorul sanctionat in cazul in care un numar de angajati nu si-au luat concediul in termenul legal?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:56, 14 Septembrie 2012
Dreptul la concediul de odihna nu se pierde, acest concediu se acorda pana la finele anului pentru anul anterior, daca nu a fost acordat in anul pentru care se efectuaza.
Conform codului muncii nici salariarii nu au dreptul de a renunta la concediu deci nu poate exista nici o conventie fie ea CCM prin care angajatul sa piarda acest drept.
Nu poate societatea emite nici o decizie prin care salariatii sa nu mai beneficieze de concediul de odihna.
@ dijmarescu

1. Codul Muncii nu reglementeaza ceea ce dvs ati precizat ...

2. Codul Muncii prevede ca , zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani la data incetarii raportului de munca - art.146 alin.4 .

3. Daca exista salariati care nu si-au efectuat integral CO pe un an in curs pana la terminarea acestuia , cred ca este bine sa se tina o evidenta a acestora , astfel incat anul urmator sa se stie exact cine si cat din CO i-a ramsa neefectuat.

4. Angajatorul nu poate fi sanctionat daca un numar de salariati nu si-au luat CO ...
Va multumesc

Sa inteleg ca daca nici in 2012 salariatul nu poate sa isi ia CO pe 2011, trebuie tinuta o evidenta si daca omul pleaca in 2014 trebuie sa ii dau CO neefectuat inca din 2011, scuze sa il platesc?
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
dijmarescu, utilizator
Ce inseamna ca salariatul nu poate efectua concediul aferent unui an de munca pe durata a doi ani consecutivi asa cum prevede codul muncii?
Angajatorul are obligatia de a respecta prevederile legale in vigoare, el trebuie sa isi organizeze activitatea astfel incat fiecare salariat sa isi poate efectua concediul de odihna.
Se poate face un grafic cu consultarea salariatilor, pentru efectuarea co, pentru anul in curs.
Era o parere despre faptul ca trebuie tinuta acea evidenta , nu va obliga nimeni sa faceti asa ceva ... legea reglementeaza fara loc de interpretari doua aspecte:
- CO neefectuat se compenseaza in bani la incetarea c.i.m., indiferent de modul cum inceteaza raportul de munca

- obligatia angajatorului de a acorda salariatului pana la sfarsitul anului urmator concediu neefectuat in anul precedent

Nerespectarea acestor obligatii poate atrage raspunderea juridica a anagajtorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata in bani a concediului de odihna neefectuat magda2004 magda2004 buna ziua! Lucrez intr-o institutie publica iar in anul 2011 nu am efectuat concediul de odihna, intrebarea este daca pot sa solicit sa-mi fie platit acest ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat sabinna sabinna Ca angajator, pot acorda concediul aferent anului 2011, in cursul anului 2013 ? Codul muncii spune ca un concediu neefectuat in cursul anului poate fi ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat lefteriu_adrian lefteriu_adrian buna ziua. m-am angajat in februarie 2009 la o firma, la care lucrez si acum si nu am avut concediu de odihna pe 2009, pe 2010 am avut doar 10 zile. In cazul ... (vezi toată discuția)