avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare act notarial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare act notarial

Daca la incheierea unui act notarial, o parte participanta s-a legitimat in fata notarului public cu un act de identitate expirat, mai este valabil acel inscris (in temeiul art. 52 din legea 36/1995 actualizata)? De asemenea, nici domiciliul respectivei persoane nu corespunde realitatii (numele strazii a fost schimbat). Fac precizarea ca nu este mentionat in incheiere faptul ca notarul cunoaste personal partile, ci a specificat:
"X, domiciliat in ..., identificat cu B.I...., in calitate de..."
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:58, 13 Septembrie 2012
Potrivit art. 100 din Legea nr. 36/1995, actele notariale pot fi atacate de părţi sau de orice persoană interesată prin formularea unei acţiuni în anularea actului.
Notarul public nu poate fi parte în procesul având ca obiect actul pe care l-a încheiat şi, pe cale de consecinţă, acţiunea îndreptată împotriva acestuia,urmeaza sa fie respinsa pentru lipsa calităţii procesuale pasive.
(Decizia nr. 934 din 18 noiembrie 2004 - Secţia a IV-a civilă)
Acţiunea în anulare trebuie să fie introdusă în limita termenului general de prescripţie extinctivă ; ea nu mai poate fi introdusă după ce partea îndreptăţită a confirmat valabil (expres sau tacit) actul anulabil.

In raport de prev art 100 L nr 36/1995 actualizata , notarul public nu poate fi parte in procesul in care se solicita anularea sau constatarea nulitatii actului incheiat de el, deoarece intre partile care au incheiat actul si notarul care l-a emis, nu se stabilesc raporturi civile in legatura cu acel act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de identitate pentru contract notarial enverhoxha enverhoxha La cumpărarea unui bun imobiliar, singurul act de identitate acceptat de notar pentru contract este CI, sau se poate folosi un alt act (paşaport, permis de ... (vezi toată discuția)
Imputernicire mariuka simo mariuka simo am pasaportul si buletinul pierdut pot utiliza DNI din spania pentru imputernicire??? (vezi toată discuția)
Identificare in contract de vinzare cumparare benni benni am facut un contract de vinzare - cumparare intre mine (comparator) si tatal meu (vinzator), neavind buletinul la el tatal meu sa identificat cu permisul de ... (vezi toată discuția)