avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte locuinta

Buna ziua tuturor!
Sper din suflet sa gasesc aici un raspuns la problemele mele....
Este vorba de o mostenire. Terenul si casa unde locuim eu si sotul meu a fost al bunicii sotului meu care a decedat in urma cu 5 ani. Noi vrem sa consolidam si sa construim deasupra casei in care locuim acum, casa fiind construita de cel batran. Am facut demersurile pentru a face succesiunea; mostenitori ar fi cel batran si cei doi fii, unul dintre el tatal sotului meu. Toate bune si frumoase pana in ziua cand trebuia sa ne prezentam la notar pentru a face certificatul de mostenitor... Unchiul sotului meu nu a mai vrut sa vina la succesiune; fara el nu putem face nimic.. El spune sa asteptam sa moara cel batran si apoi vor face ei succesiunea, ceea ce nu cred pt ca nu au bani, iar el locuieste in alta localitate, deci nu ar avea interes foarte mare. Intrebarea mea este: daca eu contruiesc peste locuinta veche, fara sa am acte, se recunoaste ceva? Pot dovedi in vreun fel ca am facut eu, daca o sa vrea la un moment dat parte din casa?( precizez ca la domiciul unde locuim acum sunt 2 constructii+teren, iar ei s-au inteles ca fiecare sa ia cate o constructie; cea pe care o renovez eu ar fi a tatalui sotului meu). Multumesc, astept raspunsurile dumneavoastra cu mare interes!
Cel mai recent răspuns: alexutza1984 , utilizator 12:44, 13 Septembrie 2012
Din punctul meu de vedere, corect ar fi ca sa faceti succesiunea si apoi sa construiti.
Autorizatia de construire nu va fi eliberata daca nu aveti actele in regula asupra proprietatii.
Chiar daca veti face succesiunea dupa decesul unuia dintre mostenitori, care acum este in viata, se vor face succesiunile in ordinea deceselor, deci nu veti scapa de taxe, in sensul ca se va face o singura succesiune si veti plati o singura data taxele raportat la valoarea patrimoniala a masei succesorale.
puteti sa va prezentati la notar, veti da o declaratie de acceptare a mostenirii(tacita ) si se va putea dezbate succesiune, unchiul fiind citat daca nu se prezinta , acesta va fi declarat strain de mostenire intrucat nu a acceptat-o nici macar tacit , se va emite certificat de mostenitor doar pentru sotul sau tatal acestuia (unul din ei fiind unicul mostenitor)
daca notarul nu va dezbate succesiunea, se va da o incheiere in acest sens si ulterior va veti putea merge in instanta pentru dezbaterea ei
daca veti construi pe acel imobil, ulterior , cand se va dori dezbaterea succesiunii , doar prin instanta veti putea demonstra ca acel bun dvs l-ati imbunatatit si veti avea un drept de creanta impotriva mostenitorilor (sotul dvs/tatal acestuia si/sau fratele ) insa acest lucru il veti putea solicita doar inlauntrul termenului de prescriptie 3 ani de la construire
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2012
David & Zanescu S.C.P.A., Avocat
Eu vreau sa fac succesiunea, eu si sotul meu am facut demersurile, am platit taxe, etc, am facut programarea la notar, dar unchiul lui nu vrea sa se prezinte la succesiune; nu inteleg de ce. Am inteles ca fara toti mostenitorii nu se poate face succesiunea, deci m-a incurcat de tot. Eram de acord sa platesc eu tot, cadastru si tot ce se mai face; cel batran vrea sa ne dea, prin contract de vanzare-cumparare partea care i se revine, dar daca unchiul nu vine la succesiune si nu se face certificatul de mostenitor, practic nu stiu ce pot face. Nu as vrea sa ajung nici in instanta, nu vreau sa ma cert. Cum sa procedez?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament vicuta vicuta O persoana din sat nu are copii,frati,parinti sau alte rude apropiate.Fiind vecini mergem des la acea persoana si o ajutam la nevoie. Aceasta apropiere a dus ... (vezi toată discuția)
Succesiune Costel Badiu Costel Badiu Buna seara , as ruga pe cineva care are idee la urm: mea intrebare: Tatăl meu a construit o casa pe terenul părinților lui ( bunicii mei) . Constructia ... (vezi toată discuția)
Succesiune eva_celebrity eva_celebrity Buna seara.Tatal meu a decedat in urma cu 6 luni si nu am facut succesiunea.In schimb am facut succesiune impreuna cu unchiul si matusa mea dupa bunici ... (vezi toată discuția)